Paul de Leeuw moet excuses maken voor smakeloze grappen

Geen categoriemei 26 2013, 15:50
Bizarre ridiculisering van slachtoffers van grote rampen.
Dat het niveau van de grappen van VARA-grapjurk Paul de Leeuw de laatste jaren zienderogen achteruit is gegaan, is iedereen welbekend. Ooit was de man één van de grootste namen op de Nederlandse televisie, maar is tegenwoordig slechts een schim van wat hij was. Qua humor, maar ook qua kijkcijfers. Zelfs het drinken van moedermelk uit de borsten van een vrouw was niet genoeg om van 'Langs de Leeuw' weer een kassucces te maken.
Het erge is echter dat Paul de Leeuw met z'n nieuwe show 'Langs de Leeuw' dreigt een hele generatie cabaretiers mee te trekken in een groot gapend gat van tenenkrommendheid en plaatsvervangende schaamte. Het zit zo: één vast onderdeel van De Leeuws VARA-show is een quiz, waarin vier jongere en minderverdienende collega's van Paul de Leeuw het echte 'humoristische gedeelte' presenteren. Deze vier heren vlogen tenminste driemaal gierend uit de bocht met een serie opmerkingen die het daglicht absoluut niet kunnen verdragen.
Messentrekkende Britten
In een zelfverzonnen 'Eurocrisis Songfestival' was dit dan de denkbeeldige inzending van de Britten: twee messentrekkende mutsjesdragers. Terwijl het hele Westen nog in shock is over deze brute en bloederige onthoofding vonden de VARA-lachebekjes het wel grappig om de draak te steken met deze afschuwelijke moord op een soldaat.
Overigens werd dit fragment vergezeld door de opmerking dat de Zweden er dit jaar niet bij zijn, want die waren 'buiten aan het rellen.'
De vermiste en vermoord teruggevonden broertjes Ruben en Julian
Ook ter sprake de twijfelachtige integriteit van diverse VVD-bewindslieden. Staatssecretarissen Fred Teeven en Frans Weekers werden met naam en toenaam genoemd. Da's allemaal niet erg, want spot en satire horen nu eenmaal bij de politiek. Vervolgens zei Rob Urgert: "als die twee ooit verdwijnen, denk ik niet dat half Nederland mee gaat lopen zoeken." Een pijnlijke verwijzing naar de vermoorde broertjes Ruben en Julian, wiens trieste lot een nationaal trauma is geworden.
De tornado van Oklahoma
In een item over een Belgische postduif die €300.000 heeft gekost, gingen de VARA-heren ook nog even verder over de tornado in Oklahoma. Over deze ramp (die aan 24 mensen het leven kostte en 377 gewonden maakte) werd gezegd dat de getroffenen in tegenstelling tot de postduif hun huis niet meer zouden kunnen terugvinden.
Naast deze smakeloze grappen over drie recente rampen werd ook gerefereerd aan de éénbenige vrouw die deze week de Mount Everest beklommen had. De heren cabaretiers zagen dit als bewijs dat gehandicapten meer kunnen dan alleen hun vriendin door de badkamerdeur doodschieten, waarmee ze de link legden naar de doorgedraaide éénbenige Zuid-Afrikaanse hardloper genaamd Oscar Pistorius.
Excuses
Kijk, een grapje maken is leuk. Dat juich ik alleen maar toe. Maar als met mijn belastinggeld slachtoffers van recente megarampen worden beschimpt, dan haak ik af. Zeker als dat in combinatie gebeurt met het relativeren van de shariapraktijken in de Schilderswijk, en het verkondigen dat op een bakfiets rijdende burqadraagster het toonbeeld van integratie is.
Dit is niet fatsoenlijk meer. Dit gaat gewoon te ver. Het zou deze cabaretiers, Paul de Leeuw én de leiding van de VARA dus sieren als ze afstand deden van deze smeerpijperij en hun excuus aanboden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten