Another day at the office

Geen categoriejun 18 2013, 19:00
Vanochtend vroeg opgestaan om weer aan de slag te gaan. Er wachtte een drukke dag. Aankomst om iets voor half negen op kantoor, waar altijd eerste de headlines van de kranten worden gescand. De Europese Rekenkamer is zoals verwacht met een rapport gekomen over de besteding van EU subsidiegelden in Egypte. Dat land in het Midden-Oosten waar het met de lente net zo is gesteld als die dit jaar in Nederland was: koud, nat, guur.
De PVV had al meerdere keren vragen gesteld over deze subsidieverlening (a raison van vijf miljard euro, mind you!), maar werd eerst van het welbekende kastje naar de muur gestuurd omdat er ruzie was tussen Commissie en Raad over wie de vragen ging beantwoorden. Uiteindelijk kregen wij nietszeggende antwoorden van voorzitter Van Rompuy. U weet wel, die man die voor zichzelf een gebouw laat neerzetten van rond de 350 miljoen euro. Die vragen en de beantwoording werden netjes naar de Nederlandse media gestuurd, maar het zal u niet verbazen dat die niet werden opgepikt. Het was de PVV maar die ermee bezig was.
Desalniettemin lag er plotseling een rapport van de Europese Rekenkamer en het is geen schokkend nieuws als ik u vertel dat de subsidieverlening is verdwenen in een 'zwart gat'. Niet de woorden van de PVV, maar van de Rekenkamer. Wij waren al veel eerder tot die conclusie gekomen, maar het is altijd bemoedigend als de Europese Rekenkamer onze analyse deelt. Hoort het Nederlandse kabinet en de media het ook eens van een ander, zullen we maar zeggen.
Na het opstellen van deze set vragen op weg naar de vergadering van de Begrotingscontrole-commissie, waar toezicht wordt gehouden achteraf op de bestedingen van de EU-instellingen. Vandaag werd gestemd over twee amendementen van mijn hand. Het betrof het mandaat aan het Europees Parlement om te onderhandelen over de Begroting 2014. Een begroting die, als het aan het Europees Parlement ligt, nog hoger moet uitkomen dan geëist door de Commissie. Het parlement wil namelijk zo graag al haar eigen hobbies blijven financieren en verkoopt dat met steekwoorden als 'solidair', 'ambitieus' en 'banen scheppen'. Klinkt leuk, maar ondertussen verdwijnen de miljarden dus in zwarte gaten als Egypte.
Dat wilde de PVV voorkomen en die diende twee amendementen in om met name aan te dringen op correcte, transparante en vooral effectieve besteding van de Unie middelen (als die toch verplicht moeten worden uitgegeven) en in te zetten op prudentie. Verder drong de PVV erop aan om onrechtmatig bestede middelen terug te laten storten naar de netto betalende lidstaten en de hoogte van het onrechtmatig bestede bedrag in mindering te brengen op de toewijzing van fondsen in de nabije toekomst. Je zou denken: wie kan daar nu op tegen zijn?
Wel, dat bleek bij de stemming. VVD- lid Mulder en CDA-lid De Lange stemden tegen de amendementen. Kennelijk willen deze partijen geen correct, transparant, effectief, prudent beleid en willen zij onterecht bestede subsidies niet terug laten vloeien naar netto betalende lidstaten als Nederland. Het zij genoteerd. SP-lid De Jong was aanwezig, maar onthield zich van stemming. Niet sterk. Wat de SP dan wel wil is volstrekt onduidelijk, maar dat is wel vaker zo. De PVV staat echter voor haar zaak en die van de Nederlandse burgers, die bijna per week meer belasting dienen op te brengen voor de Brusselse idiotie. D66-lid Gerbrandy was niet aanwezig.
En dan is het nog niet eens koffietijd. De rest van de dag is ter voorbereiding van de Begrotingscommissie-vergadering morgen en deze week gaan we ook nog op werkbezoek in het hoge Noorden van Nederland bij de KNRM (reddingsmaatschappij) en een visbedrijf om uit eerste hand te vernemen waar deze hard werkende mensen mee te maken hebben in hun dagelijkse werk. En dan vragen sommigen zich af wat die PVV'ers allemaal eigenlijk doen in 'Europa'. Wel, het is misschien niet spectaculair omdat we gewoon ons alledaagse werk op kantoor verrichten, maar we doen het van harte. Voor u en namens u!
Lucas Hartong is lid van de Europese fractie van de PVV en hij is lid van de Begrotings- en Begrotingscontrolecommissie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten