Britten gaan extra 'bezuinigen'

Geen categoriejun 25 2013, 14:00
Hoewel, 'bezuinigen'. De overheidsuitgaven stijgen ook onder de zogenaamd rechtse regering jaar op jaar.
De Britse minister van Financiën George Osborne zal morgen waarschijnlijk nog eens 11,5 miljard pond aan ombuigingen presenteren. Echter niet voor dit jaar, noch komend jaar, maar voor het begrotingsjaar 2015 dat in april begint. Een maand later staan er verkiezingen gepland, dus het is maar de vraag hoeveel van Osborne's extra bezuinigingen zullen worden uitgevoerd.
De extra besparingen zijn nodig als de Conservatieven van premier David Cameron hun verkiezingsbelofte, om de nationale schuld uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product te reduceren, willen nakomen. Aangezien de economie minder snel herstelt dan verwacht, denkt Osborne die belofte niet voor de volgende verkiezingen te kunnen waarmaken. In 2016-2017 moet het dan toch gaan gebeuren.
Wat Labour, in de oppositie, ook mag beweren, echt bezuinigd heeft Osborne niet. De Britse staat verwacht dit jaar 720 miljard pond uit te geven. Dat is bijna 40 miljard meer dan vorig jaar. De Conservatieven zijn vol trots dat ze het begrotingstekort met "een derde" hebben teruggebracht. Dat is waar, maar dit jaar lenen ze nog altijd 114 miljard, oftewel 7,4 procent van het BNP. Zelfs in 2016 komt het tekort niet onder de Europese drieprocentsnorm. Niet echt een prestatie om over naar huis te schrijven.
Er is 'bezuinigd' in de zin dat een rem is gezet op de stijgende overheidsuitgaven. Er zijn hervormingen doorgevoerd in de sociale zekerheid, de grootste kostenpost, maar de gezondheidszorg, waar de staat dit jaar 137 miljard pond aan uitgeeft (oftewel 20 procent van de totale uitgaven), wordt ontzien. Zo ook de ontwikkelingshulp. Cameron en Osborne zijn er "trots" op dat het Verenigd Koninkrijk netjes 0,7 procent van het nationaal inkomen afdraagt aan het buitenland. En dat noemt zich conservatief.
Des te ironischer is het dat Labour, dat jarenlang de 'bezuinigingen' heeft verguisd, nu zegt de begrotingsplannen van Osborne te zullen overnemen als het in 2015 weer aan de macht komt. Links wil wel enkele miljarden meer aan infrastructuur uitgeven om zo banen te creëren, maar de rest van het "harteloze" rechtse beleid wordt overgenomen.
Wie houdt wie nou voor de gek?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten