Bussemaker: 'Ik wil vrouwen niet vertellen hoe ze moeten leven!'

Geen categoriejun 13 2013, 18:59
Zolang ze maar hard werken, carriere maken, en hun man voor de kids laten zorgen.
Minister Jet Bussemaker heeft vandaag gezegd in de Tweede Kamer dat haar eerdere uitspraken uit hun context zijn gerukt. Ofzo. Ze wil vrouwen namelijk helemaal niet vertellen hoe ze hun leven moeten inrichten. Welnee, het was gewoon een inspirerend verhaal.

"Ik wil niet voorschrijven hoe mensen hun leven moeten invullen. Ik snap vrouwen die thuis voor de jonge kinderen willen zorgen. Ik neem afstand van diegenen die zeggen dat ik vrouwen wil voorschrijven hoe zij moet leven".

Het is alweer een tijdje geleden (24 uur is al een eeuwigheid in het nieuws), dus hier even een herhaling van wat ze vorige maand allemaal zei (en schreef):

In diverse media lichtte zij haar zorgen toe en betoogde dat nog te veel vrouwen zich verschuilen achter een 'eeuwig schuldgevoel' over de zorg voor hun gezin. Ze wees erop dat jonge vrouwen inmiddels hoger zijn opgeleid dan jonge mannen en dat de overheid en maatschappij hebben geïnvesteerd in hun studie. 'Zij zouden zich eerder schuldig moeten voelen ten opzichte van de overheid.'

Hoe vallen die verschillende statements met elkaar te rijmen? Je kunt niet én vrouwen vertellen dat ze moeten werken en dat ze een plicht hebben ten opzichte van de staat (pardon? Bent u helemaal van het padje? Niemand heeft een plicht ten opzichte van 'de staat'. Misschien ten opzichte van belastingbetalers, maar ten opzichte van u en uw ambitieuze en machtsgeile vrienden? Nee, nee, neen.), maar tegelijkertijd volhouden dat je ze niets wilt voorschrijven.
Dat gaat niet. Zeker niet als je dit er nog aan toevoegt:

Bussemaker wilde met haar nota en mediaoptredens het emancipatiedebat weer op de kaart zetten. 'De emancipatie is niet voltooid en vooruitgang maken wij niet vanuit een ivoren toren, daar is discussie over nodig. Discussie aan de keukentafel, op de werkvloer en met vrienden.'

Het probleem daarmee is dat zij de emancipatie pas voltooid vindt als iedere vrouw zo wordt als zij. Zolang er vrouwen zijn die voor een ander soort leven kiezen vindt zij dat ze nog geëmancipeerd moeten worden. Zo niet vrijwillig, dan maar gedwongen.
Mevrouw Bussemaker, u wil vrouwen niet emanciperen, maar ze de wet voorschrijven. Het zal u verbazen, maar daar heeft geen enkel mens behoefte aan. Doet u maar gewoon uw werk en bemoeit u zich vooral niet met hoe Nederlanders - die uw loon betalen - willen leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten