De onzinnige Amerika-duiding van Maarten van Rossem

Geen categoriejun 09 2013, 19:19
Hoe lang nemen de Nederlandse media Maarten van Rossem nog serieus?
De zogenaamde Amerika-kenner is zo verblind door zijn liefde voor president Barack Obama en afkeer van de Republikeinen dat zijn commentaar geen enkele waarde meer kent.
In een interview met Nu.nl noemt Van Rossem het "eigenaardig" dat Obama, toch "zo'n geweldige spreker," de leiding in het publieke debat is kwijtgeraakt. De Democraat heeft met een aantal schandalen te kampen: journalisten zijn afgeluisterd, de Amerikaanse belastingdienst heeft het gemunt op rechtse politieke groeperingen en Republikeinen hebben nog altijd vragen over de terroristische aanslag op het consulaat in Benghazi van vorig jaar september. De regering hield toen dagenlang vol dat het slechts om een uit de hand gelopen demonstratie was gegaan, terwijl de Amerikaanse inlichtingendiensten, net als de Libische autoriteiten, al snel beseften dat het een terreurdaad betrof. Vanwaar de verwarring in het Witte Huis?
Volgens Van Rossem dringen de Republikeinen - "die voor het overgrote deel uit volstrekte gekken bestaan" - aan op impeachment, het afzetten van de president. Dat is niet het geval; vrijwel niemand roept daartoe op. Maar als we Van Rossem moeten geloven, zinnen de Republikeinen op wraak.

Dit gaat terug naar het diepstekende complex, de verschrikkelijke zielepijn der Republikeinen, dat de Democraten ooit Nixon eruit gelazerd hebben en dat ze vinden dat er ook eens een Democratische president uitgelazerd moet worden.

Volstrekte nonsens. Nu.nl plaats echter geen enkele vraagtekens bij de uitspraken van Van Rossem. Zijn woorden worden, zoals wel vaker, voor waarheid aangenomen. Obama is fantastisch en kan eigenlijk niets verkeerd doen. Wanneer hij eens faalt, is dat "eigenaardig." De Republikeinen, daarentegen, zijn gestoord zo niet kwaadaardig en alleen ter aarde om Obama het leven zuur te maken.
Van Rossem neemt een loopje met de waarheid en heeft de helft van het Amerikaanse politieke spectrum volledig afgeschreven. Dat hij desondanks keer op keer door de vaderlandse pers wordt optrommeld om 'duiding' te geven, zegt inmiddels meer over dezelfde pers dan Van Rossem zelf. Die willen blijkbaar maar een kant van de zaak belichten en het liefst zo links mogelijk.
Zo gauw Van Rossem in beeld of aan het woord komt, krijgt de kijker of lezer geen duiding van de Amerikaanse politiek, laat staan neutrale verslaggeving. Hij maakt alleen propaganda voor Obama en de Democraten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten