Nederlandse media opeens kritisch over Islamist Erdogan

Geen categoriejun 09 2013, 15:14
De Nederlandse media zijn plotseling wakker geworden. Ineens berichten ze allemaal dat Erdogan een islamist en autocraat is.
Enkele dagen lang pretendeerden de Nederlandse media dat de demonstranten in Turkije helemaal niet zo speciaal waren, en dat ze niets te maken hadden met het beleid van premier Recep Tayyip Erdogan. U weet dat wij daar fel tegenin zijn gegaan. Wij spraken met Turkse demonstranten in Istanbul én Izmir, en konden daardoor onmiddelijk berichten dat het ze wel degelijk om Erdogan ging. Ze, en ik citeer, vinden hem "een fascist" en een "wannabe islamistische dictator" die "de sharia wil invoeren".
(Foto: Burcu Baykurt. Taksim in Istanbul, 8 juni.)
Volgens de andere hoofdstroom media was dat allemaal niet zo. Welnee! Die Erdogan was eigenlijk best populair, het ging slechts om een paar bomen, etc.
De afgelopen dagen is daar verandering in gekomen. Hieronder ziet u een video van RTL Nieuws vanuit Istanbul. U ziet en hoort vrouwelijke demonstranten, die uitleggen dat Erdogan wil dat ze thuis blijven en minimaal drie kinderen krijgen (dat heeft hij inderdaad gezegd, overigens). Zij denken daar net iets ander over; ook zij willen een eigen carriere nastreven en, belangrijker, zelf bepalen hoe ze leven.
Daarnaast is er een mooi artikel verschenen op de website van Trouw. Het stuk is geschreven door Erdal Balci. Klik even op deze link, want het stuk is uw tijd meer dan waard. Kerncitaat:

Het regime van Atatürk werd geaccepteerd door het volk. Maar dat was zo'n tachtig jaar geleden. En de Turkse democratie heeft misschien gebreken, de mensen hebben ervan geproefd en willen die niet opgeven.

De Turken hebben het gepikt dat door toedoen van de premier het decolleté van hun favoriete seriespeelster plaatsmaakte voor preutse kleding. Maar toen de restricties op de verkoop en de consumptie van alcohol bekend werden en de bomen op het Taksimplein weg moesten voor een winkelcentrum en een moskee, wisten ze dat het menens was. Want verliezen ze het vrije, liberale Taksim, dan verliezen ze de democratie.

Natuurlijk is het goed dat onze grote vrienden van de hoofdstroom media opeens vertellen wat er werkelijk gebeurt in Istanbul, Ankara, Izmir en bijna 70 andere steden, maar waarom hebben we daar zo lang op moeten wachten? Werd Erdogan werkelijk beschermd omdat hij de favoriet was (en nog altijd is!) van de Europese Unie?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten