OMT gaat onbeperkt naar Karlsruhe

Geen categoriejun 10 2013, 9:30
Aanstaande woensdag houdt het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe een hoorzitting over de toelaatbaarheid van onder andere de Outright Monetary Transactions (OMT) aanpak, die de ECB in reserve zegt te hebben in geval de rente in de perifere lidtstaten weer onaanvaardbaar hoog oploopt.
De zondagseditie van de Frankfurter Algemeine meldde gisteren argeloos dat de omvang van het OMT was gelimiteerd tot 524 miljard euro. Maar dit werd prompt tegengesproken dor een woordvoerder van de ECB:
Aangezien voor zover bekend tot nog toe geen gebruik is gemaakt van het OMT, is dit een positie die een ramkoers met het Duitse Hof impliceert. Het Hof heeft immers de mogelijkheid Duitse deelname aan een dergelijke constructie te verbieden, waarmee dan ook het fundament eronder wordt weggeslagen. De basis voor een dergelijk besluit van het Hof zou immers zijn, dat het budgetrecht van de Bondsdag ermee wordt geschonden, iets wat een alleszins redelijk standpunt lijkt, dat bovendien in lijn is met eerdere uitspraken van het Hof ovder de grenzen die de ECB dient te respecteren.
Nu het komende zomer echter onmogelijk is dat bondskanselier Merkel instemt met een bailout voor welk land dan ook, wil zij kans maken bij de Duitse verkiezingen in september een derde termijn af te dwingen, is het opvallend dat juist nu Draghi aanstuurt op een confrontatie. De suggestie is dat het OMT op korte termijn zijn waarde - zo niet zijn bestaan - zal moeten bewijzen.
Vandaag wordt in Bild een artikel gepubliceerd met uitspraken van het Duitse lid van het ECB-bestuur Rasmussen over het OMT, die naar zijn zeggen de legale positie van het OMT overtuigend zouden verdedigen. Wie weet. Maar dat de ECB zich op dit moment zó hard maakt voor de onbeperkte middelen die de ECB zou kunnen inzetten, is omineus voor de blijkbaar verwachte noodzaak daar inderdaad gebruik van te gaan maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten