Vicepremier Turkije biedt excuses aan, maar demonstraties gaan door

Geen categoriejun 05 2013, 16:29
Ze willen daden, geen woorden.
Gisteren heeft de vicepremier van Turkije, Bülent Arinc, zijn excuses aangeboden voor de wijze waarop de politie is omgegaan met demonstranten in Istanbul.
Arinc, die één van de machtigste mannen in de AK Parti is, zei dat de veiligheidsdiensten te ver zijn gegaan. Hij beloofde vanaf nu beterschap. Op dat gebied dan.
De demonstranten laten vandaag weten dat ze daar geen genoegen mee nemen. Het gaat niet alleen om de harde reactie van de politie en Erdogan, maar ook over het beleid van die laatste én over de manier waarop hij de staat bestuurt. Het Gezi Park is slechts de druppel die de emmer deed overlopen: ook zonder die druppel zat de emmer al vol.
Na de excuses van Arinc gingen de demonstraties dan ook gewoon door. In Izmir raakten sommige demonstranten - in de straat Girne Bulvari, in Karsiyaka - zelfs slaags met de politie. In andere delen van de op twee na grootste stad van Turkije, met 3 a 4 miljoen inwoners, verliepen de demonstraties rustig.
De reden is, zo werd mij verteld door Izmiriaanse activisten, dat ze een enorm probleem hebben met Erdogans beleid zelf en met de manier waarop hij omgaat met de oppositie. "We begrijpen dat we misschien in de minderheid zijn", vertelde één me, "maar dat betekent niet dat we geen rechten hebben. Hij moet onze rechten respecteren. Zolang hij dat niet doet gaan we door".
Erdogan is op dit moment in Algerije / Noord-Afrika. Zijn collega's van de AKP komen de demonstranten weliswaar een beetje tegemoet, maar hij heeft dat nog niet gedaan. Geen wonder dus dat de protesten voorlopig nog wel doorgaan. Arinc is namelijk wel machtig, maar kan bij lange na niet tippen aan Erdogan zelf.
(Foto: 3/4 juni, Karsiyaka, Izmir. Copyright: Michael van der Galien / De Dagelijkse Standaard)
Daar komt bij, en dit lijkt de meeste mensen te ontgaan, dat Arinc alleen wil praten met de demonstranten die zich inzetten voor het behoud van Gezi Park. Daar gaat het protest echter al lang niet meer (alleen) over. Het gaat over het hele beleid van de AK Parti-regering. Blijkbaar wil Arinc - en met hem de hele AKP - dat niet begrijpen.
We gaan zien hoe het de komende dagen gaat. Ik zal vanavond weer een demonstratie of twee bezoeken en daar met demonstranten spreken. Morgen kunt u daar hier op DDS weer over lezen. Voor nu wil ik het volgende nog kwijt.
Ik zie op dit moment vijf mogelijke uitkomsten:
1. Erdogan bindt echt in: hij neemt de oppositie zowaar serieus en begrijpt dat, als je verkiezingen wint, dat niet betekent dat je de rest van de bevolking gewoon kunt negeren
2. Erdogan treedt af en wordt vervangen door de vice-premier of een ander kopstuk van de AKP die zich niet al te negatief heeft uitgelaten over de demonstranten
3. Het leger grijpt in. In het verleden gebeurde dat met enige regelmaat, maar de afgelopen jaren is de macht van het leger behoorlijk afgebroken. Toch kunnen er nog generaals en andere officieren zijn die willen en kunnen ingrijpen
4. Demonstranten gooien de hele regering omver. Dat betekent natuurlijk einde carriere voor Erdogan en nieuwe verkiezingen
5. De demonstraties verliezen langzaam aan gewicht en pieteren uit. In dat geval heeft Erdogan deze belangrijke test van zijn leiderschap gewonnen
Welke van de vijf het wordt is vooralnog de vraag. In de komende weken of misschien zelfs dagen zullen het het antwoord ongetwijfeld weten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten