VVD en PvdA sluiten sancties tegen Israël niet uit

Geen categoriejun 19 2013, 9:00
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) was gisteren in Jeruzalem. Hij zei daar dat Nederland niet tegen Europese sancties tegen Israël zal stemmen als Israël nederzettingen gaat bouwen ten oosten van Jeruzalem.
Minister Timmermans (PvdA) had gisteren gesprekken in de schitterende stad Jeruzalem met vertegenwoordigers van de regeringen van zowel Israël als van de Palestijnen. Na afloop gaf hij een verklaring en daarin zei hij een aantal dingen over de nederzettingen van Israël.
Van Nederland (althans, van het Nederlandse kabinet) mag Israël geen nederzettingen bouwen op de omstreden locatie E1 ten oosten van Jeruzalem. zo zei Frans. E1 is een heel omstreden gebied in de buurt van Jeruzalem. Israël heeft gezegd daar te willen gaan bouwen, maar kreeg van over de hele wereld een storm aan kritiek te verduren. Ook Nederland toetert nu een vrolijk liedje mee in dit orkest der kritiek.
Heldere taal
Als Europa sancties onderneemt tegen Israël, zal Nederland niet tegen die sancties stemmen als Israël inderdaad op die E1 locatie gaat bouwen. Sterker nog, niet alleen Europees zal Nederland Israël dan afstraffen, maar ook de bilaterale relaties tussen Nederland en Israël worden in dat geval negatief beïnvloedt. Heldere taal van Timmermans.
Heel andere taal dan de taal van de voorganger van Frans Timmermans. In het kabinet Rutte I, met VVD, PVV en CDA was Uri Rosenthal nog minister van Buitenlandse Zaken. Rosenthal blokkeerde zelfs in zijn eentje een EU-verklaring omdat er in één zin te negatief (volgens de VVD'er) werd geschreven over het nederzettingenbeleid van Israël. Rosenthal kreeg toen trouwens het verwijt pro-Israël te zijn omdat hij zelf een Jood was.
Splijtzwam
Nu zijn de nederzettingen al heel lang een gevoelige splijtzwam in en rond Israël. Ik ben één van de laatsten die zegt dat Israël geen fouten maakt in zijn nederzettingenbeleid. Tegelijkertijd moeten we ook niet overdrijven. Er is nog een andere partij in het conflict betrokken. De Palestijnen. En dat zijn geen lieverdjes. In de ogen van de meeste Palestijnen is heel Israël bezet gebied.
En Timmermans kan dreigen, maar de Palestijnen kunnen dat ook. Neem nu bijvoorbeeld de Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat. Zijn dreigement liegt er niet om.

Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem. Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden. De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat noemde het bouwplan in december het definitieve einde van het vredesproces.

Intifada
Het definitieve einde van het vredesproces. Jaja. En dan? Gaan de Palestijnen met een totale oorlog Israël dan de zee in drijven? Worden de raketten weer uit de kast gehaald? Komt er dan een nieuwe intifada? Israël heeft te maken met een vijand die de Joden liever gisteren dan vandaag de zee in drijft. Daar hoor ik Timmermans niet over.
Komt nog bij dat het maar de vraag is of de nederzettingen van Israël wel tegen het internationale recht zijn. Een heel interessant artikel over deze zaak vindt u hier. In dat artikel betogen drie deskundigen van het internationale recht dat het nederzettingenbeleid helemaal niet in strijd is met die internationale afspraken. Sterker nog, Israël heeft volgens dat artikel alle rechten om nederzettingen te bouwen.
CDA
Al met al vind ik de huidige tendens zorgelijk. Pas hadden we Pieter Omtzigt (CDA) die een pro-Israël-motie van Van der Staaij (SGP) verwierp. Daarmee liet het CDA Israël vallen als een baksteen. Nu sluiten Timmermans en zijn PvdA sancties tegen Israël niet uit. Samen met de VVD natuurlijk, die maakt ook deel uit van dit kabinet. Daarmee draait de VVD ook, Rosenthal had dit namelijk nooit gedaan. En zo waait er in Nederland ineens een heel andere wind.
Wat gaat de toekomst brengen?
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten