Ondanks rijkdom leeft Dubai nog altijd in de middeleeuwen

Geen categoriejul 20 2013, 15:14
Verkrachte Noorse dame veroordeeld tot 16 maanden cel in Dubai.
Dubai is bijzonder rijk. Met name de laatste jaren is het emiraat economisch echt in opkomst. Sterker nog, als je gewoon even naar de cijfers kijkt kun al wel stellen dat Dubai al is gearriveerd.
Ja, de creme de la creme van de internationale rijken doet het emiraat regelmatig aan. De appartementen zijn bijzonder luxe, de winkelcentra nog veel meer, en je kunt er als buitenland prima uit de voeten. Wat een feest. En dat midden in de woestijn.
Dat is tenminste het imago dat Dubai wil uitdragen. Achter die facade gaat er echter een veel minder mooie werkelijkheid schuil.
Zo heeft Dubai een enorm probleem met uitgebuite werknemers - uit het buitenland, natuurlijk. Deze arme immigranten worden echt als slaven behandeld. Ze ploeteren 12 uur per dag, in de snikhete woestijn, en krijgen er maar een eurotje of honderd a tweehonderd voor terug. Niet zelden pleegt zo'n werkslaaf zelfmoord.
En dat is niet alles. Ook heeft Dubai een enorm probleem qua religieuze en culturele mentaliteit. Feitelijk wordt het land namelijk gerund door mensen die op die gebieden niet verder ontwikkeld zijn dan het gemiddelde Al Qaeda-lid.
Case in point: de veroordeling voor seks buiten het huwelijk van een Noorse dame. Marte Deborah Dalelv, 24 jaar oud, is een interieurontwerpster die iets te doen had in Dubai. Blijkbaar viel ze een lokale Arabier op, want die verkrachte haar. 
Aangezien ze uit Noorwegen komt - uit het zowel financieel als cultureel ontwikkelde westen dus - melde Dalelv de verkrachting bij de autoriteiten. En dat brak haar op. Ze werd namelijk onmiddelijk vastgezet en haar paspoort en geld werden in beslag genomen.

A Dubai court has sentenced a Norwegian woman to 16 months in jail for having sex outside of marriage after she reported being raped, according to news reports from the United Arab Emirates. Marte Deborah Dalelv, 24, was convicted Wednesday. She was also found guilty of perjury and of drinking alcohol, the English-language Local reported. The Norway Post said she was 25.

Dit is niet de eerste keer dat een buitenlandse dame gestraft wordt omdat ze verkracht is:

In December, a 28-year-old British woman who reported being kidnapped and gang-raped by three men in Dubai was found guilty of drinking alcohol without a license. She was fined $257... Three years ago, an Abu Dhabi court sentenced an 18-year-old Emirati woman to a year in prison for illicit sex after she reported that six men had gang-raped her.

Noorwegen heeft op de veroordeling gereageerd door te zeggen dat het "indruist tegen onze gevoel voor rechtvaardigheid en de bij ons heersende rechtsorde". Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide voegt daaraan toe dat het vanuit het perspectief van de rechten van de mens onbegrijpelijk is.
Ja, ja, zo'n reactie hakt er wel even in. De rechten van de méns? Daar hebben ze in Dubai lak aan, beste minister. Ze doen er alles aan om zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld te verdienen, en behandelen vrouwen als beesten. Zo doet men dat daar. Met mensenrechten heeft het allemaal niets van doen. Niet in hun ogen, in ieder geval. Ik bedoel maar: een vrouw moet vier mannelijke getuigen vinden die willen verklaren dat ze, inderdaad, verkracht is. Als dat niet zo is komt zij, niet de verkrachter, in de problemen.
Er zit daarom maar één ding op voor het westen: je gewoon helemaal terugtrekken uit Dubai. Dit soort mensen moeten we niet willen verrijken. Negeer ze voor zo ver dat mogelijk is, doe zo weinig mogelijk zaken met ze. Olie moeten we voorlopig nog van ze kopen, maar de komende jaren moeten gebruikt worden om ons energie-onafhankelijk te maken, zodat we ze daar ook niet meer voor nodig hebben.
Als we dat doen moet je eens zien hoe snel ze daar in het Midden-Oosten zullen moderniseren qua cultuur. En zo niet, ach, dan lijden wij er in ieder geval niet onder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten