We hebben de strijd om Europa al verloren

Geen categoriejul 08 2013, 12:44
Euro-nihilisme is leuk, maar komt het niet veel te laat?
Vaste lezers van DDS weten onderhand dat ik niet bepaald een vurige aanhanger van de Europese Unie ben. Nederland heeft een enorme fout gemaakt door in dat project, en zeker in de euro, te stappen. Brussel eist steeds meer bevoegdheden op voor zichzelf, Den Haag heeft steeds minder in te brengen, de euro zorgt ervoor dat een 'herverdeling van de welvaart' noodzakelijk is op Europees niveau, en ga zo maar door.
Kortgezegd gaan we er als Nederland dus aan onderdoor. Met dank aan onze politici die glorieuze, maar totaal onrealistische vergezichten met elkaar deelden over een 'verenigd Europa' waarin iedereen met iedereen door één deur kan, en waarin hardhandig en definitief is afgerekend met 'nationalisme'.
Veel lezers zullen daar hetzelfde over denken. Veel redacteurs en mede-columnisten ook. De euroscepsis neemt met de dag toe in Nederland, steeds meer mensen zeggen dat 'we' 'eruit' moeten. Ja, je zou bijna denken dat een Nexit zowaar tot de mogelijkheden behoort.
Was het maar zo. Met de dag raak ik er jammer genoeg meer overtuigd van dat het Europese project hoe dan ook doorgaat. Het hele noorden / noordwesten kan en zal verarmen, maar dat is blijkbaar de prijs die de boven ons gestelden maar wat graag willen betalen om hun droom werkelijkheid te maken. Daarom drukken ze het ene na het andere plan erdoor dat Brussel meer bevoegdheden geeft en dat de onderlinge economieën steeds meer in elkaar doet verstrengelen.
Aangezien het steeds dichter naar elkaar toegroeit denk ik dat er nog maar een bijzonder kleine window of opportunity is om hier iets aan te doen. De verkiezingen van volgend jaar zouden daarbij van doorslaggevend belang kunnen zijn, al vermoed ik dat het allemaal sowieso weinig uitmaakt: ook een partij als bijvoorbeeld de PVV houdt Van Rompuy en co. niet tegen.
Met andere woorden, we konden binnenkort weleens geconfronteerd worden met het voldongen feit dat een meerderheid van de Nederlanders uit het EU-project wil, maar dat dit feitelijk niet meer kan. Niet zonder enorme aardbevingen te veroorzaken in Europa, tenminste, wat de meeste kiezers dan toch niet aan zullen durven, om nog maar te zwijgen over de politici die bang zijn dat zij dan het kind van de rekening worden.
Europa is, ben ik bang, here to stay. Al onze euroscepsis ten spijt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten