Geiten in de stal; niks mis mee

Geen categorieaug 18 2013, 20:30
Wakker Dier stelt zich weer eens aan: verpakkingen met geiten in de weide worden in de ban gedaan.
Nou, alle moreel-ethisch hoogverantwoorde NRC-lezende, Zomergasten-kijkende, D66-stemmende en tofubrokken-kauwende medemensen kunnen weer eens een feestje vieren. Ze hebben weer eens een overwinning geboekt in de strijd tegen de normale Nederlanders. Het grootste victorie sinds hun Mars der Beschaving! Uit de krant van Wakker Dier Nederland:

Enkele grote producenten van geitenkaas en geitenmelk gaan de verpakking van hun producten aanpassen. Dat meldt Wakker Dier vandaag.

De organisatie voerde actie tegen onder meer Bettine en Milner en supermarkten Lidl en Aldi vanwege afbeeldingen van geiten in de wei, terwijl de dieren bijna altijd op stal staan.

Van de 270 duizend melkgeiten staan volgens Wakker Dier alleen de biologische geiten in de wei. De rest staat het hele jaar door in een stal, waar ze weinig ruimte zouden hebben.

Nou, de wereld is weer een klein stukje beter geworden, hoor! Vanaf heden geen geitenkaas meer met plaatjes van geiten in de weide, maar slechts nog met geiten in de stal. Maar los van de door Wakker Dier bedongen 'verbeteringen' is het voor de rest nog het dezelfde kaas, met hetzelfde bereidingsrecept, dezelfde smaak en dezelfde prijs. De verandering die Wakker Dier heeft afgedwongen is letterlijk slechts van cosmetische aard. Window dressing, noemen we dat met een mooi oud-Hollands woord.
Maar even serieus: er wordt heel paniekerig gedaan over geiten in Nederland. Alsof die en masse worden gemarteld door boeren en af en toe zelfs geradbraakt en gestenigd. Dat is natuurlijk paniekzaaierij en je reinste flauwkul: geiten in Nederland leven een heel behoorlijk leven. Hoe ik dat weet? Ik was onlangs nog zelf op een doodgewone doorsnee geitenboerderij. Kijk maar:
Zoals u kan zien was het allemaal een gemoedelijk tafereel. Toen ik de stal binnenkwam, huppelde dit jonge exemplaar al vrolijk blatend in het rond. Ik kon het zonder moeite benaderen en over z'n zachte ruggetje aaien. Ik kan deze activiteit trouwens iedereen aanraden die zich depressief voelt: geitjes aaien zou een therapie moeten zijn die wordt voorgeschreven door psychologen. Het maakt vrolijk!
Maar goed - om te vervolgen met mijn verhaal over Wakker Dier - ook de volwassen geiten kwamen gezond en ontspannen op me over. Nee, de geiten hadden niet allemaal een jacuzzi en 100 m² om hun poten te strekken, maar desondanks hadden ze voldoende voedsel, loopruimte en aanspraak. Zonder de indruk te willen wekken een geitenfluisteraar te zijn, denk ik dat ik best kan zeggen dat deze geiten een heel behoorlijk leven leidden.
Ik nodig ook Wakker Dier eens uit om te gaan kijken in wat geitenstallen om te zien hoe het er nu écht aan toegaat met deze dieren. De waarheid is gewoon dat ze het helemaal niet slecht hebben. Maar goed, daadwerkelijk naar boeren toegaan is wellicht teveel moeite voor de keyboard warriors. Liever sturen zij vanaf hun computer wat persberichten naar de bevriende NRC-redactie en bestoken zij doodgewone, bonafide bedrijven met intimidaties en hatemail.
Evenals de geiten waarvoor ze zeggen het op te nemen, blaten de Wakker Dier-actievoerders er lustig op los.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten