Helder overzicht van opvattingen klimaatsceptici

Geen categorieaug 20 2013, 16:30
Anthony Watts op video.
Reeds eerder heb ik aandacht geschonken aan de vraag waarom klimaatsceptici kritisch staan ten opzichte van de AGW–hypothese (AGW = 'Antropogenic Global Warming'),recentelijk nog door een gastbijdrage van Arthur Rörsch en (wijlen) Peter Ziegler hier.
Onlangs heeft ook Anthony Watts, de webmaster van 'Watts Up With That', het meest gelezen kritische klimaatblog ter wereld, de bezwaren op een rijtje gezet. Zijn voordracht voor 'Doctors for Disaster Preparedness' in Houston, was geïnspireerd op een overzicht van Matt Ridley.
De titel van Watts voordracht was: 'The Ten Test to Determine Whether You Should Be Concerned about Global Warming'.
Hierbij ging hij in op de volgende vragen:
– De temperatuurtrend;
– De versterking en terugkoppeling van CO2 in de atmosfeer;
– De rol van aersolen;
– De vermindering van het drijfijs op de Noordpool;
– Het falen van de klimaatmodellen op de opwarmings'pauze' te voorspellen;
– Klimaatgevoeligheid (het temperatuureffect van een verdubbeling van de CO2–concentratie in de atmosfeer;
– Aanpassing aan klimaatverandering;
– Klimaat en toekomstige generaties;
– Vermindering van CO2–emissies;
– De betrouwbaarheid van de temperatuurmetingen op het land.
Hij deed dat op een uiterst heldere wijze die voor een breed publiek toegankelijk is. Mijn trouwe lezers zullen daarin vele thema's herkennen waaraan ik in de loop der tijd in mijn 'postings' aandacht heb geschonken. Maar als men ze in zo'n compacte vorm (ruim 50 minuten) voorgeschoteld krijgt door iemand als Anthony Watts, heeft dat toch beslist een meerwaarde. Zijn presentatie is ook heel nuttig voor geïnteresseerden die wat later in de klimaatdiscussie zijn gestapt.
Watts beschouwt zichzelf als een 'green guy', die al vroeg zonnecellen op zijn dak plaatste. Hij rijdt in een elektrische auto en heeft tijdschakelaars en led-lampen in zijn huis.
In zijn jonge jaren was hij zeer onder de indruk van Jim Hansen, die in 1988 in een hoorzitting voor het Congres waarschuwde voor een mogelijk catastrofale opwarming van de aarde en daarmee het startsein gaf voor wat de klimaathype zou worden. Als gevolg daarvan werd Watts als TV–weerman een soort klimaatactivist, zoals hij dat zelf noemde. Hij wilde de kijkers daarover voorlichten. Daarnaast was hij actief in initiatieven ter voorkoming van het kappen van bomen in zijn eigen dorp en het aanplanten van nieuwe bomen door de hele VS.
Waarom veranderde hij dan van mening en bevindt hij zich nu in het kamp van de klimaatsceptici?
De video hier geeft het antwoord op die vraag en vele andere.
Warm aanbevolen!
Voor mijn eerdere DDS-bijdragen, zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten