Leider Moslimbroederschap opgepakt

Geen categorieaug 20 2013, 11:30
De Moslimbroederschap krijgt de laatste tijd zware klappen in Egypte. Vandaag krijgt men een nieuwe dreun te verwerken. De leider is opgepakt.
Jarenlang was de Moslimbroederschap, in het Egypte van Mubarak, een soort van verboden beweging. Na de val van Mubarak veranderden dingen echter snel. De Moslimbroederschap mocht weer bovengronds komen. De broeders mochten zelfs meedoen aan de verkiezingen. Zonder succes was dat allerminst. De kandidaat van de Moslimbroederschap, Morsi, won de verkiezingen met een absolute meerderheid. Zo leverde de Moslimbroederschap de president van Egypte en had het wind mee.
De rest van het verhaal kent u. Die hallelujahstemming (beetje misplaatst woord bij Moslims, de Allah-is-groot-stemming) bij de Moslimbroederschap is inmiddels weg. Morsi is niet meer, die zit vast op een geheime locatie in Egypte. De grote protesten van de afgelopen dagen verliepen heel bloedig. Honderden doden vielen. Helpen deed het niet. De protesten werden snel minder en ook veel kleiner qua omvang. Daarnaast verloor de broederschap veel sympathie bij de bevolking.
Kopstukken
Daarnaast werden honderden leden van de Moslimbroederschap gevangen genomen. Onder die gevangenen bevinden zich verschillende kopstukken. De echte grote vis, na Morsi, werd echter vandaag ingesloten. Het gaat om de leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie.

In Egypte is de leider van de Moslimbroederschap aangehouden. Mohamed Badie werd gearresteerd in een appartement in Nasr City, een wijk in het oosten van Caïro, waar hij zich schuilhield. Badie wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Later deze week moet hij voor de rechter komen.

Dreun
Daarmee krijgt de Moslimbroederschap de volgende enorme dreun te verwerken. Binnen enkele maanden is de hele politieke realiteit in Egypte drastisch veranderd. En niet bepaald in het voordeel van de Moslimbroederschap, laten we eerlijk zijn. Wel in die van de andere Egyptenaren trouwens, maar dat terzijde.
Ik denk dat het Egyptische leger met deze grote vangst de Moslimbroederschap op korte termijn een nieuwe grote slag toebrengt. De grote leider is weggevallen, wie moet nu het protest leiden? De woede en de haat bij de moslimbroederschap zullen echter, zeker op lange termijn, wel gevoed worden door de arrestatie van Badie. Er komen immers nog rechtszaken, veroordelingen en waarschijnlijk gevangenschap aan.
Ware aard
De Moslimbroederschap staat momenteel met 10-0 achter. Toch zijn deze vriendjes van Hamas nog niet verslagen. De komende jaren zullen zij, vrees ik, Egypte in hun greep houden met aanslagen, ontvoeringen en ander terreur en geweld. De afgelopen dagen hebben wat dat betreft al een voorproefje gegeven. En dat is treurig nieuws voor de Kopten in Egypte. Deze christenen zijn voor veel Moslimbroeders de kop van jut.
Dat maakt de toekomst niet bepaald rooskleurig voor de (Koptische) bevolking in Egypte. Iedereen die nog twijfelde aan de legitimiteit van het afzetten van Morsi, moet maar eens met een Kopt gaan praten. De afgelopen weken liet de Moslimbroederschap haar ware gezicht en aard zien.
Hopelijk geneest Egypte voorgoed en stemt het nooit meer op deze mallotenclub.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten