Moslimbroeders willen burgeroorlog ontketenen

Geen categorieaug 16 2013, 13:59
Het begint met een Dag van Woede.
De Moslimbroederschap heeft aangekondigd dat vandaag een nationale 'Dag van Woede' wordt in Egypte. Er zijn op tal van plaatsen grote demonstraties gepland. Het is dan ook geen wonder dat de autoriteiten rekening houden nieuwe geweldsuitbarstingen. Daarbij kan worden aangetekend dat de regering al heeft laten weten dat er met scherp wordt geschoten als overheidsgebouwen of de politie worden aangevallen.
De NOS, die zoals gebruikelijk Moslimbroederschap-vriendelijk is, legt uit:

De Moslimbroederschap zegt dat het geweld van de afgelopen dagen de beweging alleen maar vastberadener heeft gemaakt. Woensdag braken politie en leger twee protestkampen in Caïro op, waarbij honderden doden vielen. Het dodental in de twee kampen was bijna 400, terwijl bij geweld elders in het land nog ruim 200 doden vielen. 

Wat de NOS daar niet bij vermeldt is dat Moslimbroeders zélf met regelmaat de aanval kozen. Zo hebben wij al gelinkt naar een video waarin u kunt zien hoe deze radicalen een politiebus van een brug afgooien en de agenten daarna even lekker stenigen. Dit onder het motto: de sharia hoeft helemaal niet officieel te worden ingevoerd om die middeleeuwse wet te kunnen uitvoeren.
Deze Dag van Woede kon weleens het begin zijn van een nieuwe fase in de strijd tussen het leger en de Moslimbroeders. Tot nu blijft het geweld bepekt tot een paar 'demonstraties', op specifieke plekken. De vraag is of dat na vandaag nog steeds zo is... of dat de Moslimbroeders zwaardere wapens gaan inzetten om de nieuwe regering omver te werpen?
Overigens is het opvallend dat de EU en Amerika weinig druk op de Moslimbroeders zetten om zich enigszins te gedragen. Het is volstrekt helder dat de moslimextremisten aansturen op een burgeroorlog, maar je hoort daar bijna geen kritische noot over uit het westen. Triest, want als de Moslimbroeders zo doorgaan (let wel: ze doen dit bewust. Ze kondigden dit al aan onmiddelijk nadat Morsi werd afgezet. Het eerste wat ze zeiden was dat ze dit niet zouden pikken en los zouden gaan) wordt Egypte mogelijkerwijs een tweede Syrië... of misschien zelfs een tweede Algerije, waar er een brute oorlog werd uitgevochten in de jaren '90 van de vorige eeuw, ook toen tussen het seculiere regime en islamisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten