Samir A. mag onder geen enkele voorwaarde vrijkomen volgende maand

Geen categorieaug 23 2013, 18:59
Als Justitie niets doet komt Samir A. vijf september aanstaande op vrije voeten.
Kent u Samir A nog? U weet wel, de radicale moslims die opgepakt werd omdat hij één van de leiders van de zogenaamde Hofstadgroep was, die plannen had om terroristische aanslagen te plegen in Nederland. Ze wilden voornamelijk Nederlandse politici (die zich kritisch uit durfden te laten over de islam) vermoorden.
In het geval van A. werd er zelfs een zogenaamde martelaarsvideo gevonden waarin hij aangaf dat hij graag wilde sterven voor 'de islam' en een aanslag had gepleegd. Zo'n video nemen dat soort types op kort voordat ze in actie komen.
Hoe dan ook, die Samir A. - de wannabe Osama bin Laden van Nederland - komt 5 september aanstaande op vrije voeten. Tenminste: als het Openbaar Ministerie er niet in slaagt om de rechtbank Rotterdam ervan te overtuigen dat vervroegde vrijlating (zijn straf zit er dan voor tweederde op) in dit geval een enorme fout is.
Hoewel het belangrijk is dat het OM dit inderdaad probeert ben ik bang dat A. wél vrijkomt:

Samir A. werd vorig jaar nog in zijn cel aangehouden, omdat justitie vermoedde dat hij van daaruit een aanslag voorbereidde. Maar die verdenking kon het OM niet hard maken en daarom werd de zaak tegen hem geseponeerd. Wel gaf A. toe in de gevangenis in het geheim briefcontact te hebben gehad met Sabir K., die vastzat in afwachting van een inmiddels verboden uitlevering aan de Verenigde Staten. Maar na onderzoek werd duidelijk dat deze briefjes niet over een aanslag gingen.

Als de rechtbank aanleiding (lees: bewijs) heeft om te geloven dat A. zelfs in de gevangenis bezig was met het voorbereiden van een aanslag zal hij ongetwijfeld langer worden vastgehouden. Zoals de zaken er nu voorstaan is dat echter niet het geval. En ja, dat kan zomaar betekenen dat A. Nederland binnenkort weer onveilig kan maken.
Natuurlijk ligt het niet zo zeer aan het OM dan wel aan de rechtbank, maar aan de Nederlandse wet, die veel te soft is ten opzichte van terroristen. Als iemand veroordeeld wordt voor het plannen van een aanslag dient zo'n figuur de rest van zijn levensdagen achter slot en grendel door te brengen.
Het OM moet er alles aan doen om te verhinderen dat A. wordt vrijgelaten - dat kan en mag echt niet gebeuren - maar de dames en heren volksvertegenwoordigers in Den Haag moeten er ook voor zorgen dat terroristen binnenkort automatisch levenslang krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten