Waarom het kabinet zo snel mogelijk moet opzouten

Geen categorieaug 15 2013, 10:15
VVD-lid Ed Sinke in een opiniestuk in de Volkskrant: "De VVD moet zo snel mogelijk een nieuwe leider op economisch rechts krijgen."
Het gebeurt niet vaak dat VVD'ers zich publiekelijk uitspreken tegen de koers van de liberalen. En de partijleider, Mark Rutte, bekritiseren is er al helemaal niet bij. Maar Rutte maakt het nu zo bont met zijn kabinet dat VVD'ers zich wel genoodzaakt voelen om te reageren.
VVD-lid Ed Sinke (ja, die Ed Sinke, die voor Rita Verdonk werkte), heeft een vlammend betoog in de Volkskrant geschreven tégen het linkse beleid van Rutte: "Elke keer als dit kabinet het heeft over 'bezuinigen' zie ik de neus van Mark Rutte langer worden. Wat echt gebeurt, is dat de lasten worden verzwaard voor burgers en bedrijven, terwijl de overheid onveranderd te veel geld blijft uitgeven."
Niet veel VVD'ers durven dat te zeggen, omdat ze bang zijn dat ze dan een loopbaan binnen de partij wel kunnen vergeten. Het doet denken aan het CDA in het laatste jaar van Jan-Peter Balkenende. En we weten allemaal waartoe dat heeft geleid. Sinke hoeft zich - gezien zijn verleden met Verdonk - geen zorgen te maken dat hij geen VVD-baantje meer kan scoren. Hij kan dus prima de vinger op de zere plek leggen. Sinke: "Ruimhartig weggeven aan links is iets dat de VVD in feite al twintig jaar doet."
En:

En dan buigt de huidige leider van de VVD ook nog eens een stuk verder naar links dan zijn voorgangers. Hij ontbeert de wil om iets te bevechten: Rutte is een man die eerst alles weggeeft en pas dan gaat onderhandelen. Hij is iemand die koste wat het kost aardig gevonden wil worden. Bovendien, Rutte weet het óók allemaal niet, dat blijkt wel uit zijn wanhopige oproep aan mensen om nou eens die auto te gaan kopen.

En de uitsmijter: het kabinet moet weg en Rutte moet weg. "Erken dat je de kansen die je had als grootste partij niet genomen hebt en accepteer dat je geen leider hebt. Dit kabinet moet zo snel mogelijk vallen en de VVD moet zo snel mogelijk een nieuwe leider op economisch rechts krijgen." Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Wie moet Rutte opvolgen? Welke VVD'er durft wél te staan voor de principes van de vrije markt en een kleine overheid? Welke VVD'er geeft niet alles weg aan de PvdA? Edith Schippers zie ik het niet doen. Halbe Zijlstra misschien. Andere namen zijn er niet.
Het meest realistisch is: laat de VVD maar 20 of meer zetels verliezen. Er is nu ruimte op rechts ontstaan. Ruimte op rechts die de VVD niet geloofwaardig kan vullen met een nieuwe verkiezingscampagne. De VVD heeft het vertrouwen van veel kiezers verloren door te regeren met de PvdA. Het gat op rechts blijft dus. Of CDA en PVV in dat gat springen, is twijfelachtig. Beide partijen lijken niet groter te kunnen worden. Het CDA blijft op 14 zetels steken en de PVV is op veel punten niet zo rechts (Wilders wil geen bezuinigingen, want daarmee zou je de economie kapotmaken, en dat is - het is niet anders - een links verhaal). Misschien moet iemand van buiten de Haagse arena die klus maar klaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten