50Plus-praktijken bij de PVV

Geen categorieokt 19 2013, 11:29
Louis Bontes stapt uit het fractiebestuur.
Het is onrustig bij de PVV. Eén van de machtigste mannen van die club is namelijk uit het fractiebestuur gestapt, waar hij tot voor kort inzat met Geert Wilders, Fleur Agema en Martin Bosma, de zogenaamde partijideoloog (die er in zijn eentje verantwoordelijk voor is dat de PVV niet libertarisch, maar sociaaldemocratisch is op economisch gebied).
De NRC bericht dat Bontes daarnaast ook nog eens gestopt is als penningmeester van de Stichting ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV, een stichting die voornamelijk financiën en personeelszaken regelt. 
Volgens de linkse krant is Bontes' beslissing deels voortgekomen uiet de werkwijze van het fractiebestuur. Hij wenst niet langer verantwoordelijk te zijn voor de beslissingen van het bestuur. Ook is zijn besluit ingegeven, aldus de NRC, door 'onduidelijkheid over de verantwoording van recente financiële uitgaven van de stichting.'

Bontes, oud-politieman in Rotterdam en in 2010 verkozen tot Kamerlid, was in maart 2012 juist tot het fractiebestuur toegetreden op voorspraak van onder meer Bosma en Agema. Zij wilden van de PVV – na alle turbulentie rondom de campagne van Hero Brinkman voor meer democratie en openheid – weer een partij maken die vanuit het isolement en zo veel mogelijk afgescheiden van Haagse collega-politici en journalisten politiek zou bedrijven. Bontes steunde die lijn en won de interne verkiezing.

Bontes bevestigt tegenover de krant dat hij deze besluiten inderdaad heeft genomen en dat, jawel, de bijbehorende motiveringen juist zijn. Verder wil hij echter geen commentaar geven.
Blijkbaar is er dus iets aan de hand bij de PVV - qua uitgaven zeker - waar Bontes geen verantwoordelijkheid voor durft of wil nemen. Indien dit het geval is komt er in de komende weken en maanden ongetwijfeld meer naar buiten, zeker als Bontes publiekelijk wordt aangevallen door andere top-PVV'ers of de achterban van de partij. Hij zal zich dan immers gedwongen voelen om terug te slaan.
Hoe dan ook: voor Wilders is dit een flinke klap, en niet alleen omdat het hem negatieve publiciteit oplevert. Bontes was namelijk één van de ordehandhavers in de fractie. Hij was bijzonder loyaal aan Wilders en steunde hem in alles; net als zijn leider vond hij het bijvoorbeeld geen goed idee om de partij te democratiseren.
Wilders moet het nu opeens met een bondgenoot minder doen (het zal u verbazen, maar niet ieder fractielid is het in alles met Wilders eens). Daar kon hij de komende tijd weleens last van krijgen. We kunnen nog niet concluderen dat de PVV 50Plus achterna gaat, maar het zit daar duidelijk niet helemaal goed; en dat met de gemeenteraads- en Europese verkiezingen voor de boeg.
Als je Wilders bent is dat reden om je zorgen te maken.
Wij hebben de partij om commentaar gevraagd, maar tot op heden niets teruggehoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten