PVV'er Louis Bontes loopt leeg

Geen categorieokt 21 2013, 12:49
De partij heeft subsidie gebruikt om een demonstratie te organiseren.
Vandaag wordt duidelijker waaorm Louis Bontes de beslissing nam om uit het fractiebestuur van de PVV te stappen. Eerder gaf hij al dat hij het niet eens was met de manier waarop de financiën geregeld werden. Nu legt hij uit wat het probleem precies is:

Bontes bevestigt verhalen van verschillende bronnen dat de demonstratie tegen het kabinetsbeleid, enkele weken geleden bij het Malieveld in Den Haag, ten onrechte uit dit stichtingspotje voor de fractie is betaald. 'Die bijeenkomst werd in de boeken weggeschreven bij de stichting als een fractieaangelegenheid, maar het was een partijzaak die uit de partijkas betaald had moeten worden. En die hebben wij niet.'

Zoals GeenStijl uitlegt: "Genant dit. Je keel schor schreeuwen over subsidiemisbruik hier en daar en overal en dan zelf subsidie gebruiken voor een demonstratie op het Malieveld, terwijl de partijsubsidie voor totaal andere zaken in het leven geroepen is."
Ik kan me er iets bij voorstellen hoe de reachte van de PVV was geweest als de PvdA iets soortegelijks had uitgehaald. 'Daar is de subsidie niet voor bedoeld!', had Wilders dan geschreeuwd. 'PvdA'ers zijn uitzuigers! Maatschappelijke parasieten.' Nou klopt dat natuurlijk wel, maar wat te denken van dit wangedrag van de PVV zelf?
Het gaat om 'slechts' 7.000 euro, maar belastinggeld is belastinggeld; een ander heeft er krom voor moeten liggen om dit geld te verdienen, waarna het hem onder dwang van gevangenisstraf werd afgepakt door de staat. Blijkbaar verbaast het Bosma, Agema en Wilders, maar het minste dat zij kunnen doen is er op een verantwoordelijke manier mee omgaan.
De PVV heeft ieder recht om demonstraties te organiseren, maar moet dat dan wel zelf organiseren. Dat lijkt me toch niet al te veel gevraagd, zeker niet voor een partij die andere partijen te pas en te onpas bekritiseert vanwege misbruik van subsidies / belastinggeld. Zoals Bontes stelt: "Ik wil geen verantwoordelijkheid dragen voor uitgaven waar ik geen zicht op heb. Met de subsidie van de Tweede Kamer kun je uitgaven doen voor de fractie. In mijn beleving worden ook uitgaven voor de partij gedaan."
Daarin heeft Bontes natuurlijk gelijk. Het is onverdedigbaar dat de partij zo met subsidie omgaat.
Toch is het apart dat hij zijn partij nu publiekelijk bekritiseert. Een PVV'er die uit de school klapt weet namelijk dat hij de volgende keer niet meer op de kieslijst zal staan. Bosma en Wilders accepteren geen enkele vorm van kritiek; hooguit een beetje in de partij zelf, maar zeker niet naar derden toe.
En dat brengt ons bij het andere punt waar Bontes over valt: de PVV blijkt namelijk - wie had het durven denken! - bepaald niet transparant te zijn! Daar wil hij iets aan doen.

Bontes kondigt aan binnenkort met een plan te komen om de PVV tot een volwassen, transparante partij om te vormen. 'We zijn virtueel, in de peilingen de grootste partij van ons land. Dan moet je niet alles bij een man, Geert Wilders, houden. Voor de fractie is het geen verrassing dat ik die kant op wil.'

Voor de fractie misschien niet, maar voor de gemiddelde kiezer zal dit toch als een verrassing komen.
Door de combinatie van kritiek - transparanter én op onjuiste manier omgaan met subsidiegeld - heeft Bontes de schijn echter wel een beetje tegen zich. Hij doet mij - en u ongetwijfeld ook - een beetje denken aan Hero Brinkman, de PVV'er die zijn oude partij zoveel mogelijk schade probeerde te berokkenen toen duidelijk werd dat hij zijn zin niet kreeg. Ik betwijfel dat zo'n strategie effectief zal blijken te zijn.
En dat brengt me bij de PVV en dan met name bij Wilders zelf. Zoals onze eigen hoofdredacteur (hoe heet 'ie ook alweer) vandaag twitterde: "Positie Bontes binnen PVV lijkt inmiddels onhoudbaar. Als Wilders hem er niet uitzet, laat hij uitdaging van leiderschap binnen fractie toe."
Overleeft de politieke carriere van Bontes dit gelek? Of gaat hij Hero Brinkman dan toch achterna?
Zoals u van ons gewend bent hebben we de PVV om een reactie gevraagd. Mocht die later binnenkomen dan zullen wij dit artikel natuurlijk updaten. Vooralsnog hebben we niets van ze gehoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten