Genocidaal regime Soedan krijgt 150 miljoen euro

Geen categoriedec 01 2013, 18:59
Het genocidale regime van Soedan krijgt 150 miljoen euro van de Nederlandse staat. Schuldhulp noemen ze dat.
Hoe gek zit het ontwikkelingssamenwerking wereldje in elkaar, vraagt u zich hardop af? Nou, hier is het antwoord: de Nederlandse staat heeft zowaar 150 miljoen euro gereserveerd voor schuldhulp aan Soedan. Het land waarvan de president gezocht wordt voor genocide in Darfour.
Omar-al Bashir, wordt sinds 2009 door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht voor die genocide. Hij is daarmee het enige zittende staatshoofd dat van genocide verdacht wordt door het Hof. Niet geheel verrassend is Nederland officieel dan ook van mening dat hij zo spoedig mogelijk terecht moet staan voor zijn vele misdaden tegen de menselijkheid.
Het is dan een beetje vreemd dat minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking afgelopen week alsnog bekend maakte dat ze 150 miljoen euro gereserveerd heeft op haar begroting om Soedans schuld kwijt te schelden; een schuld die grotendeels gemaakt is doordat Al Bashir op grote schaal wapens heeft gekocht om zijn eigen bevolking uit te moorden.
Zoiets kan echt alleen in Nederland. Aan de ene kant houd je een staatshoofd verantwoordelijk voor volkerenmoord, maar aan de andere wil je hem graag al zijn (oorlogs-) schulden kwijtschelden. Al Bashir man is een massamoordenaar, een crimineel pur sang. Hij heeft miljoenen families in dood en verderf gestort, heeft Darfour kapot gemaakt, bombardeert op dit moment zijn eigen bevolking in de Nuba Mountains, en nu wil Nederland hem ook nog eens belonen voor zijn misdaden? Veel gekker kan het niet worden.
CDA Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder reageerden afgelopen donderdag dan ook - net als ik - furieus. Zie hier de officiële uitleg en reactie van het CDA:

“Vorig jaar blokkeerden wij dit via een amendement. En nu stond er dit jaar weer 150 miljoen op de begroting. Timmermans weigerde overigens eerder deze week te noemen voor welk land het bedrag bestemd was, terwijl dat normaal in de begrotingsstukken is opgenomen. Vandaag blijkt dus tot onze stomme verbazing dat Nederland van plan is om de schuld kwijt te schelden aan Soedan.”

Hoe haalt de minister het in vredesnaam in haar hoofd om het toch wéér te proberen? Soedan wordt geleid door een psychopatische massamoordenaar, zo'n genocidepleger ga je toch niet financieel (of anderszins) helpen?
Typisch PvdA: ontwikkelingshulp is al-tijd goed. Ja, zelfs als de steun naar een man gaat die zijn eigen bevolking op grote schaal afslacht. Zo ver gaat de heiligverklaring van OS blijkbaar bij de sociaaldemocraten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten