GVD maakt Nederland kapot

Geen categoriedec 06 2013, 13:59
Er is een groep mensen in Nederland die iets essentieels aan het kapot maken zijn. Of deze groep nu omschreven moet worden als oikofoben, miepjes, piepers, policor, of als ’s werelds grootste fans van zout en slakken, laat ik aan de lezer over. Maar ik noem deze groep een Gevaar Voor Democratie (hierna gebruik ik de afkorting GVD-groepje).
Het gemiep over Gordon
Paar weken terug was er een hele ophef over Gordon. Hij had namelijk wat racistisch gezegd, althans dat zegt het GVD-groepje. Zoals zoveel personen die een gevaar vormen voor de democratie, is de GVD-groep wereldvreemd. Sinds de eerste grappenmaker het licht zag, werden verschillen tussen mensen/seksen/religies en zo verder, altijd aangehaald om er de draak mee te steken. Humor drijft op verschillen. Daarmee discrimineren de komieken en daar is niets mis mee. De één zal het komisch vinden en de ander onsmakelijk en dat is prima. Discrimineren in deze zin is niet slecht. Onderscheid maken is menselijk, is logisch en noodzakelijk. Zo weet ik bijvoorbeeld het verschil te maken tussen mijn vriendin en de buurvrouw; is pure discriminatie natuurlijk. Niet discrimineren kan ook niet, want ieder mens is niet hetzelfde en dit is nu precies wat mensen (en de facto deze wereld) zo interessant maakt. Onderscheid maken is een noodzaak, vraag maar aan mijn buurvrouw.
Discriminatie is goed, mits
Iemand niet dezelfde rechten geven als anderen, de andere betekenis van discriminatie, is echter niet goed en dus ook niet gewenst. Helaas heeft het GVD-groepje het woord discrimineren gekaapt en er uitsluitend deze betekenis aan gehangen. Hierdoor is er een onzalige situatie ontstaan, want iedere keer als iemand een verschil verwoordt kan dit rücksichtslos in de slechte discriminatiecategorie getrokken worden. Ik vermoed dat deze fobie voor verschillen met name is voortgekomen uit de Tweede Wereldoorlog. Het beleid van de nazi’s was erg gericht op verschillen tussen mensen; sommigen waren übermenschen en anderen untermenschen. Niet iedereen kreeg dus dezelfde rechten toebedeeld, to say the least. Een inktzwarte pagina in onze geschiedenis en dus ook uiterst traumatisch. Dus wat het GVD-groepje als drijvende kracht heeft, begrijp ik wel. Echter, dit ontslaat haar niet van de plicht om na te denken over wat zij beoogt te bereiken (met name de manier waarop).
Verschillen zijn wat wij zijn
Als we naar het GVD-groepje zouden luisteren, dan moeten Geer& Goor, South Park, Theo Maassen, American Dad, de Simpsons, en alles wat zelfs maar een beetje komisch is (Freek de Jonge), verboden worden. Maar daar blijft het niet bij, want iedere burger mag geen verschillen meer benoemen en aangezien zowat alles wat we zeggen over verschillen gaat (groter, beter, slechter, harder, viezer, rijker, sceptischer, corrupter, langer, sappiger, mooier, et cetera) en verschillen benoemen altijd wel iemand pijn doet, ergens ter wereld, is vrij spreken dus binnenkort verboten. Journalisten mogen dan ook niet meer kritisch zijn (helaas zijn er daar maar weinig van in Nederland), want ja, kritisch zijn betekent immers ook onderscheid maken. Iets waar de gevoelige zieltjes binnen het GVD-groepje vast en zeker niet tegen kunnen. Mag dus ook niet, volgens de definitie (in extremis) die het GVD-groepje hanteert. Om dit te controleren hebben we natuurlijk meer wetten en regulering nodig, en controleurs, en tipgevers. We krijgen dan een soort wereld zoals omschreven in het boek 1984 van Orwell.
He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster
Het GVD-groepje maakt dan ook een klassieke fout die ik tevens tegenkom bij de EU-fielen (zit trouwens een aardige overlap tussen de twee groepen); het GVD-groepje en de EU-aanhangers strijden beiden met fanatisme tegen wat zij als onjuist en onwenselijk achten, maar al doende vernietigen zij juist die elementen waarvoor zij claimen te vechten. Zoals enkele wijze mensen vlak na de Tweede Wereldoorlog zeiden, zullen de antifascisten de nieuwe fascisten worden.
Een democratie kan alleen welvaren als personen zich vrij mogen uitdrukken. Dit is essentieel om de gedachten en gevoelens van mensen een podium te geven. In sommige gevallen krijgen deze mensen weliswaar een podium van het GVD-groepje, maar worden zij in de discussie genegeerd door middel van een cordon sanitaire. Het GVD-groepje veegt de discussie van tafel door deze burgers als ziek/besmettelijk/onsmakelijk/onwetend/dom/populistisch te bestempelen. Dit maakt een goed werkende democratie onmogelijk en is tevens weer precies zo’n voorbeeld dat de antifascisten zelf zijn geworden wat zij juist trachten te bestrijden.
De democratie in gevaar
Wanneer krijgt het GVD-groepje eens door dat juist zij de democratie om zeep helpt en dat juist zij mensen op basis van hun mening/humor/et cetera uitsluit? Sterker nog, wanneer krijgt het GVD-groepje eens door dat zij, door haar denkwijze en gedrag extremisme kweken? Immers, hoe langer zij mensen negeert of de mond snoert, hoe extremer de tegenreactie gaat zijn. Het wordt GVD tijd dat het GVD-groepje zich bewust wordt van de gevolgen van haar denkbeelden en de daaraan gekoppelde acties.     
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten