Personeelszaken Brussel: een post met vraagtekens

Geen categoriedec 17 2013, 20:30
Zoals bij velen al bekend heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz (welbekend van radio en televisie), een persoonlijk staf heeft van veertig vaste medewerkers en vijf trainees.
Ik besteedde er namens de PVV al eens een bericht aan. Die ambtenaren worden uiteraard allemaal behoorlijk betaald. Wat mij echter nog meer intrigeerde is de vraag hoe vaak Schulz wereldwijd op reis is geweest, met of zonder die staf. Alleen al het heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg kost een bus! Dus maar eens een brief gestuurd aan Het Bureau van het parlement met vragen. Laat die bonnetjes maar komen. Als ze al komen tenminste.
De afgelopen week kreeg ik ook onder ogen hoeveel topambtenaren de Commissie telt. Dat waren eind 2012 37 directeuren-generaal, 262 directeuren en 1285 afdelingshoofden. Die directeuren-Generaal hadden allemaal een staf van gemiddeld 697 personen, de directeuren hadden een staf van 127 en de afdelingen een staf van 25 man en vrouw. Mijn rekenmachine kon het haast niet meer aan om te berekenen wat dat de belastingbetaler allemaal kost, want we hebben het hier uiteraard niet over Jan Modaal inkomens, maar salarissen 'in de geest van Europa'.
Nu wil het geval dat lang niet al die ambtenaren daadwerkelijk aanwezig zijn op hun werk. Dat is in de Palestijnse Gebieden al niet zo, maar ook in Brussel niet. Er zijn namelijk nogal eens wat mensen ziek. Griepje hier, enkel verzwikt daar. U kent het wel. Nou, dan kent u Brussel niet. In 2012 was een ongehoord percentage van de staf wel eens ziek. Maar liefst 75% was wel eens afwezig. Ja, zult u zeggen, een dagje of zo? Nou nee. Men was gemiddeld bijna 15 dagen afwezig. Dat is dus drie weken achtereen. Van de 22.329 personen die wel eens ziek waren kwamen 4.523 mensen langer dan 20 dagen niet opdagen. Dat is best een beetje heftig.
We stellen het vergrootglas nog even verder scherp. In juni 2012 werd fraude geconstateerd bij de Brusselse Europese school, nota bene gepleegd door de accountant zelf. Zo'n school waar kinderen van EU-medewerkers gratis mogen studeren. De man/vrouw werd ontslagen en een nieuwe accountant werd aangesteld. Dan denk je toch: die man of vrouw is, gezien de voorgeschiedenis, goed gescreend. Oh, wacht. In februari 2013 trad de nieuwe kandidaat aan. Drie dagen later meldde hij of zij zich ziek en verscheen sindsdien niet meer op kantoor. Daardoor kon de Europese School haar 'structurele interne controle problemen' ook niet meer aanpakken. Da's ook een pech bij een ongeluk zeg!
En zo krijgt u weer eens een inkijkje in het reilen en zeilen in Brussel. Het stemt mij uitermate droef, u ook?
Lucas Hartong, lid van de PVV-fractie in het Europees Parlement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten