Rutte: Stemmen is helemaal niet belangrijk voor parlementariër

Geen categoriedec 13 2013, 18:59
Is de politieke elite dan helemaal van God los? <--break->
Mark Rutte heeft het vandaag opgenomen voor zijn collega-VVD'er Hans van Baalen. Het is nauwelijks te bevatten, maar de minister-president van Nederland vindt het prima dat Van Baalen bar weinig stemt.

Hans van Baalen is een "voortreffelijk parlementarier" die heel goed weet welke keuzes hij moet maken. Het is "echt onzin" dat stemmen in het Europees Parlement het belangrijkste is voor een Europarlementarier. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag in een reactie op het bericht dat VVD-Europarlementarier Van Baalen van alle leden van het Europees Parlement het minst meedoet aan stemmingen.

Nu moet u begrijpen dat het niet alleen gaat om de vraag hoe vaak - of hoe weinig - Van Baalen stemt, maar om hoe vaak hij tekengeld krijgt terwijl hij geen stem uitbrengt? Dat Van Baalen weinig stemt is op zichzelf erg genoeg. Een parlementariër hoort zijn stem uit te brengen. Daar wordt hij voor betaald. Punt.
In het geval van Van Baalen komt daar echter nog eens bij dat hij zichzelf wel inschrijft bij vergaderingen, waardoor hij 304 euro aan tekengeld opstrijkt per dag!, maar dat hij vervolgens vertrekt voor er gestemd is. Een ieder met een beetje gezond verstand begrijpt dat zoiets niet kan. Maar Rutte dus niet.
Als reactie op Ruttes vreemde uitspraken stelt onze hoofdredacteur terecht op Twitter dat Rutte zich blijkbaar onaantastbaar voelt. De man denkt boven elke wet en alle normen en waarden verheven te zijn. De kiezer vindt het logischerwijs belachelijk dat Van Baalen wel intekent, maar niet blijft wachten om zijn stem daadwerkelijk te gebruiken. Waar betalen we dan, denkt de trouwe belastingbetaler, eigenlijk belastinggeld voor? Pure graaierij van een bekend politicus, dat is het. Niet meer, niet minder.
Jammer genoeg heeft de premier daar lak aan. Hij denkt namelijk dat hij politiek onsterfelijk is. Rutte is zo vaak dood verklaard - zie de affaire Verdonk, maar ook de Europese verkiezingen van 2009 - dat hij ervan overtuigd is dat hij niet kapot te maken is. Eens in de zoveel tijd krijgt hij hevige kritiek te verduren, maar als hij zich daar niets van aantrekt en gewoon blijft zitten, overleeft hij het wel. Dat is de les die hij de afgelopen jaren geleerd heeft.
Daardoor zitten de VVD én Nederland opgezadeld met een man die doet waar hij zin in heeft en totaal geen oog heeft voor de wensen van de kiezer. Deze controverse rond de graaier Hans van Baalen is daar het zoveelste voorbeeld van.
Het is hoog tijd voor de kiezer om Rutte te laten zien dat ook hij omver kan worden geworpen. Volgend jaar hebben we daar twee verkiezingen voor: de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de Europese verkiezingen in mei.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten