Volkert van der Graaf is binnenkort een vrij man

Geen categoriedec 10 2013, 17:45
Rutte breekt weer een verkiezingsbelofte.
Net als je denkt dat Mark Rutte iedere verkiezingsbelofte inmiddels wel heeft gebroken door te regeren met de PvdA, blijkt dat hij nog meer beloftes heeft gedaan die hij niet waarmaakt. Rutte blijkt opnieuw last te hebben van slappe knieën.
Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn moet volgend jaar vanaf 1 februari tot en met zijn vrijlating in mei namelijk maandelijks met proefverlof, aldus de RSJ in een bindende uitspraak. In het kader van resocialisatie, weet u wel?
Rutte beloofde in de verkiezingscampagne van 2012 (filmpje op DDS-tv) dat als hij premier zou zijn dat Van der Graaf niet vervroegd vrij zou komen. Hij zei er zelfs bij dat hij zijn minister van Justitie naar huis zou sturen als het toch zou gebeuren.
Een jaar later ligt de verantwoordelijkheid overigens niet bij de minister, maar bij staatssecretaris Fred Teeven. Rutte zou in dit geval Teeven dus naar huis moeten sturen, althans, als hij zich aan zijn eigen belofte zou houden.
Belofte maakt schuld.
Dat ziet Rutte zelf toch net even wat anders. "De uitspraak lijkt onherroepelijk." Dat klopt inderdaad. Het proefverlof gaat er - helaas - gewoon komen. Maar heeft het nog consequenties voor een zeker bewindspersoon uit zijn kabinet? Neen. "We leven in een rechtsstaat. Ik ben geen dictator, ik kan geen rechter terzijde schuiven."
Nee, dat was niet de vraag. Of Teeven nog het veld moet ruimen, dat is de vraag. "Als de staatssecretaris zou hebben besloten om Van der G. op proefverlof te sturen, zou hij grote politieke problemen hebben gehad. Maar er ligt nu een uitspraak van de rechter. Die moeten we uitvoeren."
De premier kan echt als geen ander de boel verdraaien, he? Teeven hoeft niet weg, want het is de schuld van de rechter. Juist. Rutte is een windvaan eersteklas. Misschien moeten wij hem bij de volgende verkiezingen even helpen herinneren hoe erg wij Nederlanders het vinden dat dit de zoveelste verkiezingsbelofte is die hij niet nakomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten