Wonder in Washington: Begrotingsdeal tussen Democraten en Republikeinen

Geen categoriedec 10 2013, 23:51
Het is alweer bijna twee maanden geleden dat er een einde kwam aan de Government Shutdown. De sluiting van de federale overheid werd op 17 oktober 2013 opgeheven door het Amerikaanse Congres met een hele lelijke budgettaire noodmaatregel, de 16e noodwet om de overheid te blijven financieren sinds 2011. Hierdoor werd de overheid gefinancierd tot 15 januari 2014 en het schuldplafond opgehoogd tot 7 februari 2014. Deze heropening van de Federal Government voorzag ook in begrotingsbesprekingen tussen de Democraten en de Republikeinen onder leiding van de voorzitters van de begrotingscommissies van beide kamers van het Congres, Paul Ryan en Patty Murray. Twee maanden hebben ze onderhandeld en er is iets dat lijkt op een begrotingsakkoord gesloten.
Het begrotingsakkoord is waarschijnlijk voor de duur van twee jaar. Dat zou betekenen een einde aan de permanente begrotingsoorlog tussen de Democraten en de Republikeinen. Dan kan men zich tot de volgende verkiezingen voor het Congres in november 2014 druk maken om Obamacare, Immigratie en Guncontrol. Het begrotingsakkoord, dat binnen handbereik is, is geen Grand Bargain tussen de Democraten en de Republikeinen. Geen hervormingen van de Amerikaanse verworvenheden Medicare, Medicaid en Social Security en zeker geen Obamacare. Dat willen de Democraten niet voor hun rekening nemen. Ook geen nieuwe ronde belastingverhogingen, dat pikken de Republikeinen niet.
Er zitten nauwelijks bezuinigingen in dit begrotingsakkoord, slechts 85 miljard in 10 jaar. Het uitgavenplafond wordt voor 2014 verhoogd naar 1012 miljard dollar, dat is nu 987 miljard. De Democraten wilden de discretionaire uitgaven verhogen naar 1050 miljard, de Republikeinen naar 957 miljard. Ze komen nu precies in het midden uit met het uitgavenplafond. De verhoging van het uitgavenplafond wordt gefinancierd door verhoging van de leges voor overheidsdiensten en wat summiere bezuinigingen. Ook is afgesproken om de automatische bezuinigingen, de Sequester, die in maart van dit jaar zijn ingegaan te verminderen met 63 miljard voor 2014. Dit extra geld door minder te bezuinigen zal worden verdeeld tussen defensie, wat de Republikeinen graag wilden, en andere speeltjes van de Democraten. De reductie van het begrotingstekort is de allergrootste grap uit dit akkoord, die wordt verminderd met maar lieft 23 miljard over 10 jaar. Das 2,3 miljard dollar op een begroting van 3500 miljard in 2013, dat is klein bier.
De Democraten en de Republikeinen hebben met dit begrotingsakkoord politieke rust in eigen partij gekocht. De Democraten hebben iets hogere overheidsuitgaven gekregen en versoepeling van de Sequester. De Republikeinen voorkomen hiermee een nieuw fiasco zoals de Government Shutdown en kunnen hun campagne voor 2014 helemaal focussen op dat duivelse Obamacare. Het zal wel nog een hels karwei worden om dit begrotingsakkoord door het Huis van Afgevaardigden, dat gedomineerd wordt door een hele conservatieve factie, te krijgen. De Senaat, met zijn Democratische meerderheid, mag geen probleem worden. President Obama zal ook gewoon tekenen bij het kruisje.
Inhoudelijk is dit weer een akkoord van niks. Geen hervorming van enititlements, geen hervorming van het belastingstelsel, geen substantiële bezuiniging. De overheidsuitgaven zullen iets minder hard stijgen. Daar heeft men dan 2 maanden over lopen zwoegen. Meer zit er niet in. Dit is het beste wat de Democraten en de Republikeinen te bieden hebben. Breek de champagne maar open, polonaise!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten