Gelukkig maar: VVD en PvdA gaan weer kapot

Geen categoriejan 19 2014, 10:14
Met dank aan vrouwen en midden- tot laagopgeleiden.
Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond verliest de VVD in één week tijd maar liefst twee zetels en de PvdA één. Dit zou vooral komen doordat kiezers met een havo-opleiding of lager en vrouwen in hun algemeenheid die twee partijen massaal de rug toekeren. Zo behalen VVD en PvdA onder vrouwen samen nog maar 16 procent. Vergelijk dat met PVV en SP die samen op de steun kunnen rekenen van meer dan 40 procent van het vrouwelijke deel van het electoraat.
De Hond legt uit:

Onder kiezers met een maximale opleiding van Havo of lager halen VVD en PvdA nog maar amper 10%, terwijl PVV en SP samen bij die groep ruim 45% scoren.

PvdA en VVD doen het relatief nog steeds goed bij mensen met een hogere opleiding dan Havo, maar daar valt het verschil best mee: 15% tegenover 30%. Ik meen me te herinneren dat het gat tussen SP/PVV aan de ene kant en PvdA/VVD aan de andere enkele jaren geleden veel groter was onder hoog opgeleide kiezers.
Met een beetje mazzel zet deze trend zich door en worden die twee partijen keihard afgestraft bij zowel de Europese verkiezingen als de gemeenteraadsverkiezingen.
De complete uitslag:
Overigens een opmerking over hoger opgeleiden: die stemmen heel vaak op een partij die ze 'intelligent' en 'genuanceerd' vinden, maar die tegelijkertijd toch een vleugje idealisme hebben. Het vervelende voor PvdA en VVD is dat ze op alle fronten hebben ingeleverd het afgelopen jaar. Ook op dat front moeten die partijen zich zorgen maken; er hoeft maar één redelijk alternatief op te staan en beide zitten onmiddellijk in de problemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten