Kracht van de geest: uw geest bepaalt effect medicijnen

Geen categoriejan 12 2014, 18:59
Onze geest bepaalt... alles.
Het mag bijna niet gezegd worden in het 'nuchtere' Nederland, maar de geest van de mens is ongelooflijk krachtig. De invloed van de geest - op het leven, maar ook over het lichaam zelf - wordt door veel mensen nog altijd onderschat. Jammer, want de geest kon weleens ons sterkste en meest effectieve wapens zijn tegen allerhande ziektes.
Wetenschappers hebben het zoveelste bewijs voor die stelling geleverd door niet alleen te onderzoeken of placebo-pillen een positief effect hebben op de gezondheid van zieken, maar ook hoe effectief werkende medicijnen zijn.
Stel: u hebt al tijden last van een stevige migraine. U wil ervan af, maar weet niet hoe. Daarom gaat u naar de dokter die u een pijstiller voorschrijft. Het effect van die pijnstiller hangt vervolgens van verschillende factoren af, waaronder of u verteld wordt of het al dan niet werkt.

Als de arts heeft voorspeld dat de migraine door de pil afneemt, dan is de pijnvermindering twee keer zo sterk als wanneer de patiënt te horen heeft gekregen dat de pil niet werkt. Nog beter is het als de patiënt van tevoren niet weet of de pil werkt. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad Science Translational Medicine.

De onderzoekers gaven zes eveloppen met twee pillen aan 66 migrainepatiënten. Op de eerste envelop stond dat er twee werkzame pillen in zaten die de hoofdpijn zouden verminderen of zelfs genezen. Op de tweede envelop stond dat het twee placebopillen waren. Tenslotte stond er op de derde dat er zowel een placebopil als een daadwerkelijk werkzame pil in zat.
Nu weten we al dat in dat soort gevallen de placebopil vaak 'werkt' - dat wordt dan gemeld door patiënten - maar we wisten tot voor kort niet hoe ze reageerden op de échte pil. En daarbij is er iets bijzonder interessants aan de hand:

In totaal werden er 450 migraine-aanvallen geregistreerd. In alle gevallen werkte de migrainepil beter dan de neppil. Maar de werking van de migrainepil was veel minder goed als de patiënten dachten dat ze een neppil kregen. De pijnreductie was dan maar half zo groot.

Een medicijn werkt dus minder goed als de patiënt denkt dat het een neppil is, terwijl het een echte is. Onze negatieve overtuiging maken het medicijn bijna waardeloos. 
Tenslotte, en dit verbaasde mij het meest: de 'echte' pil was het heilzaamste bij de envelop waarvan gezegd werd dat er één placebo inzat en één werkende pil. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de patiënt in dat geval extra waakzaam is, 'wat de therapeutische werking verhoogt.'
Conclusie: als je iemand placebopillen wilt geven, zeg dan dat de pillen zonder twijfel werken. Hun geloof zorgt ervoor dat ze vervolgens aanslaan. Als je echter een pillendoos vol daadwerkelijk werkende medicijnen hebt, kun je het beste zeggen de helft uit placebo's bestaat, de andere uit echte medicijnen.
Wat is de menselijke geest toch een wonderlijk ding.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten