Lex Hoogduin: het poldermodel is dood

Geen categoriejan 04 2014, 13:56
De hoogleraar economie heeft honderd procent gelijk.
In een uitgebreid interview met het FD legt hoogleraar economie Lex Hoogduin in niet misteverstane woorden duidelijk wat hét probleem van Nederland is. Op het gebied van de economie tenminste. Zijn belangrijkste boodschap? Het poldermodel is dood.
Morsdood.

"De polder is vastgelopen. Het model heeft burgers opgeleverd die zelf louter wensen te profiteren van de goede risico’s in de samenleving maar er niet via hogere belastingen voor willen betalen. Tegelijkertijd verlangen ze dat de overheid alle slechte risico’s afdekt. Dat alles gaat dus niet samen."

Vervolgens is er geen enkele partij die open kaart durft te spelen met de kiezer. Misschien is dat niet zo vreemd aangezien partijen zijn veranderd in principeloze lobbygroepen voor een bepaald soort achterban, maar problematisch? Ja, dat is het wel.

"Het is totaal niet duidelijk waar PvdA en VVD precies voor staan. Nederland zou er veel belang bij hebben als de ideologische hoofdstromen van conservatisme, liberalisme en sociaaldemocratie veel helderder in de grote partijen tot uiting zouden komen. Het zijn nu amorfe clubjes die deelbelangen van kiezers behartigen."

Ik had het niet beter kunnen zeggen. Partijen zijn lobbyclubjes geworden die belangen behartigen, niet partijen die ergens voor staan - voor een duidelijk maatschappijbeeld. En dat terwijl we dat nu juist wél nodig hebben.
Tenslotte laat Hoogduin ook meteen even weten welk soort beleid nú moet worden geïmplementeerd. Alweer windt hij er geen doekjes om.
Om te beginnen pleit Hoogduin voor een 1-procentnorm. Dit houdt in dat de overheid tien jaar lang ieder jaar minder geld uitgeeft. Deze bezuinigingen moeten dan gebruikt worden om de belastingen te verlagen. Hij gaat verder:

"Ik denk dat de economie dan niet extra sterk krimpt door de verdere beperking van de overheidsbestedingen, zoals nu steeds wordt gezegd. Ik denk juist dat er een positieve impuls van uitgaat. Zo stimuleer je de groei!"

Kan iemand die man direct premier maken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten