Nu in Nederland: enkelbanden voor alcoholisten

Geen categoriejan 31 2014, 12:48
Big Brother is eindelijk écht gearriveerd.
De verslavingszorg 'experimenteert' met een nieuwe manier om alcoholisten in de gaten te houden: sinds vorige week lopen er twaalf individuen rond met een enkelband die hun alcoholinname bijhoudt. Als ze over de schreef gaan worden de autoriteiten daarvan op de hoogte gesteld.
Het gaat natuurlijk nog om een pilot, maar de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) wil de enkelband wel degelijk inzetten bij mensen die een alcoholverbod opgelegd hebben gekregen van de rechter. De NOS legt uit:

De enkelband die in de proef wordt gebruikt, meet het alcoholgebruik van de drager via de samenstelling van het zweet. Ieder half uur wordt automatisch een meting gedaan.

Volgens de SVG dringt de band alcoholgebruik op twee manieren terug. Ten eerste matigt de drager zijn drinkgedrag omdat hij weet dat hij wordt gecontroleerd. Bovendien kan de reclassering sneller optreden, omdat er automatisch een melding binnenkomt als de drager een afgesproken alcoholgrens overschrijdt.

De band wordt nu door mensen gebruikt die er verschillende drinkgewoonten op nahouden. Eén van hen, tester en systeemspecialist Farida Lamrini, weet op Twitter te melden dat het geen feest is. Niet alleen omdat ze continu in de gaten wordt gehouden, maar ook omdat andere mensen de enkelband zien.
Heel raar is die reactie natuurlijk niet. Mensen weten wat een enkelband is en dat die (over het algemeen) alleen in speciale gevallen wordt ingezet. Farida kon dus weleens een veelplegende psychopaat zijn, wat de verkoopster betreft.
En dit brengt ons onmiddelijk bij een enorm probleem met deze maatregel: als dit geen schending is van de privacy van alcoholisten weet ik het ook niet meer. Een enkelband die hun zweet ieder half uur analyseert én daarnaast ook nog eens zo onhandig en groot is dat iedereen de band ziet zitten? Behoren individuele rechten dan definitief tot het verleden?
Alcoholisten kunnen als ze dronken zijn weliswaar voor overlast zorgen, maar dat maakt het niet acceptabel dat de rechter hen een drinkverbod oplegt. Het gaat de rechter gewoon niet aan wat iemand drinkt. Pas als er in beschonken toestand misdrijven worden gepleegd heeft de rechter zich ermee te bemoeien, en ook dan alleen maar voor de misdrijven die daadwerkelijk zijn begaan, niet voor overlast of criminele acties die mogelijkerwijs in de toekomst kunnen plaatsvinden.
Tel daar het hoge Big Brother-gehalte van deze enkelbanden bij op, en je realiseert je opeens dat we langzamerhand in een heel eng land leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten