PvdA praat 'sfeer van boycot' tegen Israël goed

Geen categoriejan 09 2014, 12:45
De PvdA heeft 'begrip' voor het feit dat het ene na het andere Nederlandse bedrijf zich terugtrekt uit Israël.
We zouden ons collectief moeten schamen voor wat er op dit moment gebeurt in Israël: Nederlandse bedrijven trekken zich een voor een terug uit het beloofde land. Daarom zeg ik sorry voor RoyalHaskoningDHV, sorry voor Vitens, sorry voor PGGM en ja, ook sorry voor Vitesse, de meest laffe voetbalclub van Nederland. Het spijt me dat we een minister van Buitenlandse Zaken hebben die nogal shady doet als het gaat om de relatie tussen Nederland en Israël.
Het officiële verhaal luidt dat de genoemde bedrijven er zelf voor kiezen om te stoppen met hun activiteiten in Israël, maar helemaal zeker weten doen we het niet. Welke rol speelt minister Frans Timmermans precies in deze zaken? Zette hij de bedrijven soms onder druk, omdat zijn PvdA dat verlangt? Hoe ver durft Timmermans eigenlijk te gaan? SGP-leider Kees van der Staaij, die net als ieder ander merkt dat er een 'sfeer van een boycot' hangt rond Israël, heeft een debat aangevraagd met Timmermans om een antwoord te krijgen op deze en vele andere vragen.
Eén ding is in ieder geval héél helder en dat is het wat de PvdA-fractie van dit alles vindt. PvdA-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes herkent zich "absoluut niet" in de woorden van Van der Staaij. "Ik heb begrip voor die besluiten," aldus de PvdA over het besluit van de bedrijven om te stoppen met de samenwerking met bedrijven in Israëlische 'nederzettingen'. Servaes: "Ze kijken naar internationaal recht en de uitspraken van de VN en de hoven van het VN. Dat is heel goed, ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid."
En zo praat de PvdA de sfeer van een boycot tegen Israël goed. De PvdA doet geen enkel recht aan het feit dat de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden geweldig complex is. De PvdA-fractie bepaalt eenzijdig wat er moet gebeuren, en minister Timmermans voert uit. Wat de VVD, doorgaans toch een vriend van Israël, nog te zeggen heeft in de coalitie, ik zou het niet weten. Het wordt tijd dat Timmermans op z'n minst op de vingers wordt getikt en naar Israël wordt gestuurd om zijn excuses aan te bieden, aan zowel de Israëli's als de Palestijnen die in de 'nederzettingen' werken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten