Republikeinen blokkeren verlenging werkloosheidsuitkeringen

Geen categoriejan 15 2014, 10:00
De Republikeinse minderheid in de Amerikaanse senaat heeft één van de belangrijkste prioriteiten van President Obama en de Democraten voor 2014, de verlenging van de werkloosheidsuitkeringen van bijna 1,5 miljoen Amerikanen, om zeep geholpen gisteravond tijdens twee procedurele stemmingen. Voor deze procedurele stemmingen zijn minimaal 60 stemmen vereist om de philibuster, de parlementaire blokkade volgens de procedureregels van de senaat, te doorbreken om vervolgens inhoudelijk te kunnen stemmen over het wetsvoorstel, waarvoor slechts een gewone meerderheid vereist is.
Gisteravond is over twee wetsvoorstellen gestemd. Het voorstel om de werkloosheidsuitkeringen met 1 jaar te verlengen werd geblokkeerd in een procedurele stemming met slechts 52 stemmen voor en 48 stemmen tegen. Drie Democratische senatoren stemden mee met de Republikeinse meerderheid. Een tweede voorstel om de werkloosheidsuitkering te verlengen met slechts drie maanden werd eveneens geblokkeerd na een stemming langs partijlijnen. De Democratische meerderheid van 55 senatoren stemden voor en de 45 Republikeinse senatoren stemden tegen. De kern van het dispuut is terug te voeren op de dekking van beide wetsvoorstellen. De Republikeinen willen de verlenging van de werkloosheidsuitkeringen betalen door elders op de federale begroting bezuinigen te vinden.
Ook in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheidheid hebben, zou een voorstel om de werkloosheidsuitkeringen die sinds de financiële crisis van 2008 van kracht zijn voor langdurige werklozen, weinig kans maken. Zeker in een verkiezingsjaar waarbij veel Republikeinse leden van het Congres in de voorverkiezingen de strijd moeten aangaan met een uitdager van de Tea Party. Ideologisch hebben Republikeinen weinig op met langdurige werkloosheidsuitkeringen. Dat riekt immers naar een socialistische welvaartsstaat, die inactiviteit en improductiviteit stimuleert. Voor de Democraten zijn deze uitkeringen van essentieel belang om hun strijd tegen armoede en inkomensongelijkheid, het belangrijkste thema voor populistisch en activistisch links, te voeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten