VVD heeft 1 miljoen euro over voor lokale campagne

Geen categoriejan 23 2014, 19:00
Een schijntje.
Bij de NOS dachten ze waarschijnlijk dat ze iets heel groots en belangrijks hadden binnengehaald toen ze ontdekten dat de VVD tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen van plan is om één miljoen euro uit te geven aan campagne-activiteiten, twee keer zoveel als vier jaar geleden. Zie dit bericht van vanochtend op NOS.nl. Voor het gemak citeer ik ook even:

De VVD en de SP steken voor zover bekend het meeste geld in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart van dit jaar. Uit een rondgang van NOS Nieuws langs de partijbureaus blijkt dat de landelijke VVD een miljoen euro heeft gereserveerd, twee keer zoveel als bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

De SP is goede tweede met 750.000 euro. De PvdA wil als enige het bedrag niet openbaar maken. In 2010 gaf die partij een kleine miljoen euro uit aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Als je het NOS-bericht leest zou je kunnen gaan denken dat dat nogal veel is, één miljoen euro voor nota bene lokale verkiezingen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Sterker nog, het is veel en veel te weinig. Dat zeg ik niet omdat het imago van de VVD een flinke oppoetsbeurt kan gebruiken (hoewel dat wel waar is), maar omdat één miljoen euro voor de grootste partij van het land echt ongelofelijk weinig is.
Met dat geld uit de VVD-campagnekas worden door het hele land duizenden mensen verkozen. Per verkozen VVD'er wordt er gemiddeld misschien honderd, tweehonderd euro uitgegeven aan campagnemateriaal, als het niet veel minder is. Het gevolg: amateuristische campagnefilmpjes die voor een habbekrats in elkaar zijn geflanst, goedkope campagnegadgets, en amateuristisch ontworpen en slecht bijgehouden campagnewebsites waar niemand naartoe surft.

De VVD besloot vier jaar geleden al het verkiezingsbudget te verdubbelen, op aandringen van toenmalig partijvoorzitter Opstelten. Hij vond blijkbaar het campagnebudget toen niet toereikend.

Vier jaar geleden was het dus nog erger. Politieke partijen zouden wel wat professioneler mogen opereren, zeker als het om campagnevoeren gaat. Echt, één miljoen euro is een schijntje voor zo'n grote en belangrijke verkiezing als die in maart. Minstens het tienvoudige zou acceptabel zijn (mits betaald van donaties). Ik schaam me diep dat Nederlandse politieke partijen een belangrijke taak als campagnevoeren absoluut niet serieus nemen. Wanneer realiseren de dames en heren in Den Haag zich dat het zo echt niet langer kan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten