CDA: 'Belastingen niet omhoog door decentralisatie'

Geen categoriefeb 08 2014, 10:15
Het CDA wil niet dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan omdat het kabinet problemen over de schutting gooit bij de gemeenten.
Als het Sybrand Buma ligt, worden de lokale belastingen niet verhoogd om de decentralisatie op te vangen. Volgens Buma is het "een van de grootste problemen dat de regering taken naar de gemeenten overdraagt met veel te weinig geld". Die taken kunnen dus vrijwel alleen worden uitgevoerd als gemeenten de lokale belastingen verhogen. En dat mag niet gebeuren, vindt het CDA. "Inwoners van alle gemeenten zijn de klos." Alleen als het kabinet kan bewijzen dat de belastingen niet omhoog gaan door decentralisatie, stemt het CDA in met de plannen.
Het is al vaak gezegd, maar onze politici blijken regelmatig Oost-Indisch doof, dus ik zeg het nog maar een keer: het is nogal dom om de belastingen te verhogen. Niet alleen omdat een belastingverhoging onze vrijheid beperkt om zelf te bepalen wat we met het geld doen dat we hebben verdiend door hard te werken, maar ook omdat we in Nederland nu al te veel belasting betalen. We kunnen op verschillende vlakken al niet meer concurreren met Duitsland en België.
Ze zeggen dat Japan een duur land is om naartoe te gaan, maar Nederland is evengoed niet aantrekkelijk voor bijvoorbeeld ondernemers en toeristen. De reden: de torenhoge belastingen. Een glaasje drinken in een café kost al gauw drie euro (en daar blijft overigens vrijwel niets van over, lees dit relaas van een ondernemer maar). Parkeren is ook gruwelijk duur, een treinritje kost makkelijk twintig euro, en de boetes zijn torenhoog (hoe hoger de boetes, hoe meer geld er naar de staatskas vloeit).
Amerikanen schrikken zich een ongeluk als ze horen dat we hier maar liefst 21 procent btw moeten betalen op de meeste producten. De accijnzen op alcohol, benzine en tabak liggen in dit land hoger dan in welk ander Europees land dan ook. En dan de inkomstenbelasting, die is ongelofelijk hoog. In dit land ben je voor de overheid al rijk als je iets meer verdient dan 50.000 euro bruto per jaar. Dan mag (lees: moet) je meer dan de helft van iedere extra verdiende euro inleveren.
En zo zijn er nog veel meer belastingen die of bizar zijn of veel te hoog: de waterschapsbelasting, de gemeentelijke belastingen, de assurantiebelasting, de precariobelasting, de sterftaks, etc. Ik geloof dat je een boek vol kan schrijven met de meest onzinnige belastingen in dit land. Misschien zou iemand dat eens moeten doen. Niet dat het kabinet dan luistert of zo, dat is ijdele hoop. Maar goed, de kans is dus levensgroot dat de belastingen wéér worden verhoogd omdat Rutte II problemen over de schutting gooit bij de gemeenten. Ik geloof dat het tijd is voor verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten