Echt waar. PvdA'er maakt zich zorgen om vriendjespolitiek

Geen categoriefeb 17 2014, 14:00
Het gebeurt niet vaak dat PvdA'ers het eerlijke verhaal vertellen.
In nota bene de Volkskrant vanochtend zegt vertrekkend PvdA-raadslid Fouad el Haji dat de PvdA veel meer werk moet maken van het tegengaan van vriendjespolitiek onder allochtone PvdA-politici. Het Rotterdamse raadslid, dat niet terugkeert na de verkiezingen van 19 maart, zit al twintig jaar in de politiek.
Al die tijd ziet el Haji wat hij noemt 'etnisch cliëntelisme', oftewel vriendjespolitiek onder allochtone PvdA-raadsleden, die cadeautjes in de vorm van baantjes en potjes subsidie weggeven aan mensen die ze kennen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord, waar vriendjespolitiek onder PvdA-bestuurders en -raadsleden schering en inslag bleek. Citaat:

El Haji vindt dat de partij te laks omgaat om dergelijke kwesties en stelt dat er externe deskundigen moeten worden aangetrokken om integriteitsonderzoeken te doen. El Haji: "Als onderzoekers van binnen de partij komen, loop je het risico dat iemand de hand boven het hoofd wordt gehouden, of dat een politieke afrekening meespeelt."

Daar maakt de PvdA'er een uitstekend punt. Er moeten integriteitsonderzoeken komen, maar die moeten dan niet door insiders worden gedaan. Want dan krijg je doofpotten of, zoals El Haji ook zegt, politieke afrekeningen, zoals het geval was met de ruzie binnen de Europese PvdA-fractie en het uit de laan gooien van Judith Merkies. Wat mij overigens tegen de borst stuit is dat El Haji na twintig jaar (!) pas iets zegt over de wanpraktijken van de PvdA, net nu ervoor kiest om uit de politiek te stappen.
Hoe dan ook, het is goed om te zien dat in ieder geval één PvdA'er zich zorgen maakt om de wanpraktijken binnen de PvdA. Het is echter de vraag of partijvoorzitter Hans Spekman dit onderwerp oppikt en hoog op de PvdA-agenda zet, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA stevent af op een historisch verlies in alle grote steden, net als in de rest van het land. Zo bezien hoeft Spekman helemaal niet in te grijpen. De kiezer doet dat wel voor hem. Het cliëntelisme van de PvdA wordt straks met één veeg van het rode potlood weggevaagd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten