Europees economisch herstel zet door!

Geen categoriefeb 25 2014, 17:44
Volgens de Europese Commissie dan, van wie nog nooit een voorspelling bewaarheid is geworden...
Vandaag maakte de EC bekend, dat naar haar oordeel het economisch herstel in de EU de komende jaren doorzet. Maar liefst 1,5 procent zal de verwachte reële groei in 2014 bedragen, anderhalf procent boven de gemiddelde inflatie, die momenteel 0.9% bedraagt en die voor 2014 geraamd wordt op 1,2% is niet echt om over naar huis te schrijven. Er is echter sprake van grote onderlinge verschillen tussen de lidstaten, variërend van een negatieve inflatie in de door vraaguitval intern kapot gedevalueerde Zuid-Europese economiën, tot bijna twee procent in Finland. In ons land bedraagt de inflatie 1,5% op jaarsbasis en bij een verwachte groei van 0,1% ziet het er voor Nederland dus niet zo goed uit. Daar komt bij, dat ook het 'herstel' in ons land trager zal verlopen. De economische groei zal voor de EU als geheel marginaal zijn en zeker niet 'robuust', zoals Brussel ons wil doen geloven. Overigens wordt voor de eurozone een bescheidener groei verwacht (1,2 procent) bij een gemiddelde inflatie van 1%, maar dat terzijde.
In de vanmiddag gepresenteerde 'winterprognose' lichtte eurocommissaris Rehn op diens gebruikelijke 'charismatische' wijze de verwachtingen toe. In tegenstelling tot de Europese groeiverwachtingen van de economie zijn die voor buiten Europa een stuk hoger: 4% dit jaar en zelfs 4,5% volgend jaar. Rehn:

"Concerning the external environment, overall, economic activity outside the EU is expected to accelerate to about 4 % this year and 4,5% in 2015."

Dat is hele andere koek. Voor de EU is Rehn gematigd optimistisch. Weliswaar blijft de werkloosheid onverminderd hoog, maar hij ziet ook tekenen van herstel. Rehn weer:

"First, recovery in the European Union is gaining ground and spreading across countries, although it remains still modest. It is good news that economic activity has also started to strengthen in the vulnerable countries. The differences in growth rates between countries are projected to narrow in this period of 2014-2015. However, unemployment remains high in many Member States, as we know, although we expect some improvement in the course of this year and next year."

Die verwachtingen op herstel (beter gezegd: 'hoop op herstel') baseert Rehn voornamelijk op een aantrekkende economie in de VS:

"The recovery in the EU will be supported externally by advanced economies, most notably the US, while the emerging market economies will fare quite unevenly. China is stabilising at more sustainable growth rates, while there are continued signs of weakness in Russia and Brazil. Recent financial tensions have so far mostly affected emerging markets that have less solid macroeconomic fundamentals, such as Argentina, South Africa and Turkey."

De vaststelling dat het in enkele BRIC landen niet zo best gaat (Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika), alsmede in Turkije en Argentinië lijken in tegenspraak met zijn eerdere uitspraak dat de groei buiten Europa fors aantrekt. Temeer, daar de groei van de economie in China stagneert. De groei zou dan voornamelijk uit de VS moeten komen? Dat moeten we nog even afwachten. Maar misschien weet Rehn meer over de inhoud van het TTIP vrijhandelsverdrag?
Wel is het zo, dat de spreads van de staatsleningen aan Zuid-Europese landen wat minder groot zijn dan vóór 2013 (met dank aan Draghi's 'whatever takes to save the euro'), maar is dat blijvend? Bovendien is het nogal wiedes dat de economieën van die zuidelijke landen een keer stoppen met dalen. Na vijf jaar onafgebroken economische krimp is het niet vreemd dat de bodem in zicht komt. Maar het is nog steeds niet op het niveau van vóór introductie van de euro. Alleen Duitsland lijkt zich aan de algemene misère te onttrekken. Verwonderen doet dat niet, zoals we hier bij DDS al zo vaak hebben uitgelegd: de euro is voor Duitsland veel te goedkoop, het land heeft een (forse) renteverhoging nodig om haar verhitte economie af te koelen. Maar de verwachtingen, volgende week donderdag als het bestuur van de ECB weer vergadert over een rentebesluit, wijzen in een omgekeerde richting. Analisten verwachten een verdere renteverlaging met 10 basispunten naar 0,15 procent.
Rehn spreekt verder van een 'significant improvement' van de Portugese economie. Nu ken ik dat land toevallig goed en ik kan u verzekeren dat geen Portugees er zo over denkt. Zoals ik gisteren schreef is het overal in Zuid-Europa bar en boos. Zo'n uitspraak kan alleen maar uit de mond van een echte technocraat worden opgetekend. En daar zijn er nogal wat van in Brussel zo blijkt. Rehn besluit zijn betoog met de hoopvolle woorden, dat 'het ergste van de crisis voorbij is':

"All in all, the worst of the crisis may be behind us.."

Hoevaak hebben we dat al eerder gehoord? Gelooft u het nog?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten