ObamaCare is één groot economisch fiasco

Geen categoriefeb 05 2014, 13:59
Het pronkstuk van Obama's presidentschap had zijn progressieve zorgwet moeten worden, de belangrijkste wetgevende prestatie sinds The Great Society van President Johnson met de invoering van Medicare en Medicaid in 1965 en 1966. Obamacare, zoals de Patient Protection and Affordable Care Act in het populaire discours heetwerd in 2011 door beide kamers van het Congres, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, aangenomen zodat Obama de wet kon ondertekenen. Drie jaar heeft Obama de tijd gehad om zijn prestigieuze hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg, wat ongeveer 20% van de Amerikaanse economie bevat, ordentelijk in te voeren. De invoering van Obamacare werd één groot fiasco, een valse start noemden de media dat eufemistisch.
De website van het Amerikaanse Ministerie van Gezondheidszorg Healtcare.gov, waar Amerikanen zich zouden moeten verzekeren, functioneerde voor geen meter. Obama's inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen technisch zo'n beetje alles op ICT-gebied, dat zelfs Brenno de Winter zijn oortjes ervan gaan klapperen, maar het Ministerie van Gezondheidszorg kan met drie jaar voorbereidingstijd nog geen lullige webapplicatie bouwen. Vervolgens kwamen er berichten dat heel veel Amerikanen hun zorgverzekering verloren omdat deze niet voldeed aan de nieuwe wettelijke regels van Obamacare. Ook verloren veel mensen hun dokter. Obama had in de aanloop naar de invoering van Obamacare steeds volgehouden dat Amerikanen die tevreden waren met hun verzekering deze verzekering mochten houden. Nou, nee dus. Dat was een historisch stalinnetje factfree spin van Mister Hope and Change, of gewoon een dikke vette leugen voor wie wat stevige taal verkiest. Schan-da-lig.
Het duurde een maand na de desastreuze invoering van Obamacare en tientallen miljoenen dollars voordat de website een beetje ging werken. Inmiddels is de rust na de rumoerige start van Obamacare enigszins wedergekeerd tot tevredenheid van Democratische senatoren en afgevaardigden, die wel een beetje nerveus werden van het Grote Obamacare Debakel. Democraten krijgen hiervoor namelijk in november de politieke rekening gepresenteerd.
Voor de Obama cheerleaders zal ik heel even de roze bril opzetten van FC Hope and Change en geloven dat de desastreuze gevolgen van de invoering maar van tijdelijke aard zijn. Inmiddels hebben meer dan 2 miljoen Amerikanen zich verzekerd via de government exchanges, marktplaats voor zorgverzekeringen van de federale overheid en de staten.In 2014 zullen naar verwachting 13 miljoen mensen extra worden verzekerd. Dat is toch 2 miljoen minder als gevolg van de technische mankementen van de federale website. Het effect van deze zorgwet is dat 25 miljoen minder mensen onverzekerd rondlopen dan nu het geval is, maar dat zijn nog altijd ruim 30 miljoen Amerikanen die zonder zorgverzekering door het leven gaan maar wel gebruik maken van de medische voorzieningen die door de overheid worden betaald.
Gisteren kwam daar weer een nieuwe ronde slecht nieuws bij voor Obama's zorgverzekering. Het Amerikaanse Centraal Planbureau, het Congressional Budget Office en niet de Budgetcommissie zoals het Financieel Dagblad foutief schreef, heeft berekend dat Obamacare erg negatief uitpakt voor de economische groei, de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën. De beroepsbevolking, die sinds 2008 is gekrompen met 3%, krimpt twee keer zo hard als gevolg van Obamacare met 1% in de periode 2017-2024. Dit heeft als gevolg een verlies van 2,5 miljoen fulltime banen tot 2024. Aanvankelijk werd dit banenverlies door Obamacare geraamd op 800.000. Ook zal het aantal productieve uren tussen 2017 en 2024 dalen met 1,5 tot 2%. Dit is funest voor Obama's nieuwe progressieve kroonjuweel, waar hij tijdens de State of the Union opeens mee kwam: de aanpak van de inkomensongelijkheid. Daar helpt het slopen van miljoenen banen, met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt, niet bij. Dit verlies is mede het gevolg van de inkomensafhankelijke fiscale subsidies voor het afsluiten van een zorgverzekering waardoor de economische prikkel om meer te verdienen met arbeid wordt afgeremd, omdat men dan de inkomensafhankelijke subsidie dan kwijtraakt. Klinkt bekend? Ook de verplichting voor werkgevers met meer dan 50 fulltime werknemers om een zorgverzekering aan te bieden aan hun werknemers vormt een rem op de werkgelegenheid blijkt uit de doorrekening van het CBO.
Obamacare heeft ook dramatische gevolgen voor het tekort, dat tot 2024 toeneemt met maar liefst 1.197 miljard dollar. De laatste tijd verschijnen er in de media berichten dat het zo goed gaat met het Amerikaanse begrotingstekort. Dat is scorebordjournalistiek. In 2009 bedroeg dit nog 1400 miljard dollar. In 2013 bedraagt het tekort 680 milajrd dollar. In 2015 duikt het tekort voor het eerst onder de 500 miljard dollar naar 478 miljard, ook voor het eerst onder 3,0% van het Bruto Nationaal Product: 2,6%. Toch wordt het tekort in 2024 begroot op 4,0% van het BNP, meer dan 1000 miljard dollar. Dat wordt veroorzaakt door de alsmaar stijgende overheidsuitgaven van gemiddeld 6% - vooral voor sociale zekerheid als als Medicare, Medicaid en Social Security en daar komt nu nog Obamacare bij - per jaar. In 2014 bedragen de totale uitgaven van de federale overheid nog 3.543 miljard, in 2024 is dat maar liefst 6000 miljard. Paul Ryan, vice-presidentskandidaat van Romney en voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden die ook de begrotingsdeal met de Democraten heeft uitonderhandeld, reageerde vernietigend:

“Washington can’t continue to ignore the problem: trillions of dollars in empty promises. And Obamacare is only making things worse. This costly law is not only pushing government spending to new heights; it is disrupting coverage and leaving millions of Americans worse off. CBO says the law will push 2.3 million people out of the workforce and will insure far fewer people than previously expected.”

Precies wat rechtse Republikeinen de Amerikaanse bevolking jarenlang hebben voorgehouden, wat door Obama en de Democraten altijd werd weggehoond. Obamacare zou geen dollar toevoegen aan het begrotingstekort, het zou het probleem van de onverzekerden oplossen, mensen mochten hun eigen verzkering houden, de premies zouden niet stijgen, het zou de werkgelegenheid niet schaden en de kosten zouden beter beheerst worden. Dat is inmiddels allemaal debunked. Spin dit maar eens weg met je je historische speeches! Nu krijgen de Republikeinen toch een beetje erg het gelijk aan hun zijde. Tot nu is het progressieve pronkstuk van Obama een faliekante mislukking en dan zullen we het maar niet hebben over de loze beloften over de NSA, het gebruik van Drones en de vermeende sluiting van martelkamp Guantanomo Bay, de hervorming van entitlements, het wegwerken van het begrotingstekort. Loze beloften en holle retoriek, meer heeft Obama's presidentschap niet opgeleverd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten