Polare: Het echte verhaal

Geen categoriefeb 10 2014, 9:29
Over een eigenaar die verdient aan faillissementen en een Raad van Commissarissen die het publiek voorliegt of zelf bijzonder slecht geinformeerd is.
Morgen vraagt Polare uitstel van betaling aan, terwijl ze geen inkomsten heeft, aangezien alle 20 de winkels dicht zijn. Dat is dus direct een faillissementsaanvraag. Er is veel gezegd over de wijze waarop Polare over boeken sprak. Dat deed zij vooral als verontwaardigde boekhouder die de schuld bij derden legt en niet als gepassionneerde boekenverkoper die een verhaal graag in boekvorm verkoopt aan een tevreden klant. Het is echter weinig bekend, dat er van het hele verhaal van de Raad van Commissarissen niets klopt. Het is ook weinig bekend, dat Procures dit faillissement als verdienmodel inzet voor eigen gewin van Paul Dumas en Maurits Regenboog.
Alles wijst er op dat het nooit de bedoeling van Procures is geweest om Polare als keten (en de boekenmarkt als geheel) te bestendigen en werkgelegenheid, omzet of literatuur voor alles te laten gaan. Alles wijst er op, dat Procures door middel van asset-stripping van zowel De Slegte als Selexyz een sterfhuisconstructie als verdienmodel heeft gehad vanaf het begin af aan. Om vervolgens Polare failliet te laten gaan op kosten van de rest van de boekenmarkt, als de citroen door henzelf volledig uitgeknepen is. Natuurlijk niet, voordat die hele boekenmarkt nog even gechanteerd werd door Procures, om toch vooral de portemonnee nogmaals te trekken op het moment dat Procures allang alle eigendommen van de voormalige De Slegte en Selexyz vakkundig tot zich genomen heeft en weggesluisd heeft.
De Raad van Commisarrissen en de directeur van Polare geven het Centraal Boekhuis de schuld van alles. Dat klopt echter niet. Polare is zelf aandeelhouder en dividendontvanger van het Centraal Boekhuis. Net zoals Bol.com aandeelhouder en dividendontvanger van het Centraal Boekhuis is. Het Centraal Boekhuis is een corporatie van boekverkopers en uitgevers, die de winst en het verlies over alle partijen verdeelt voor de uitgestelde betalingen. Alle uitgevers en boekhandels hebben dus een flinke kostenpost geaccepteerd, toen er miljoenen zijn afgeschreven op het moment dat Procures de failliete inboedel van Selexyz opkocht. Procures had dit zonder de hulp van het Centraal Boekhuis als corporatie nooit kunnen doen. Polare bestaat (bestond) enkel dankzij het Centraal Boekhuis en niet ondanks. Het Centraal Boekhuis heeft een tijdelijk verlengde betalingstermijn aan Polare gegund, vanwege het belang voor de uitgevers om een verkoopkanaal van die grootte te kunnen laten voortbestaan. Procures heeft daar De Slegte aan toegevoegd en een eerste (te zwakke) sanering en fusie tot Polare van gemaakt. Procures is vervolgens al het vastgoed van Selexyz en De Slegte gaan verkopen, heeft financiering van derden aangetrokken en zo Polare met schulden overladen en zichzelf onschendbaar gemaakt voor een faillissement van die fusie en zichzelf die eigendommen toegeëigend.
En toen kwam er een ordinaire ruzie tussen Procures en het Centraal Boekhuis. Procures vond Polare te groot om om te vallen en chanteerde alle uitgevers en concurrent-boekverkopers, door te zeggen dat ze naar hun dividend konden fluiten, als Polare geen permanente uitzonderingspositie in de betalingstermijn kreeg. Zo probeerde Procures de negatieve cash-flow op haar concurenten en de uitgevers af te wentelen. Enkel omdat ze groot zijn en nergens anders om. Dat accepteerden die uitgevers en concurenten niet.
Procures heeft toen gedreigd niet meer te betalen. Toen leverde het Centraal Boekhuis niet meer. Uitgevers (in ieder geval de Bezige Bij) hebben zelfs gedreigd de boeken hardhandig uit de Polare winkels te halen, omdat Polare haar rekeningen de afgelopen maanden niet meer betaalde. Dus gooide Procures de Polare winkels dicht. Toen kwamen de banken, die dachten dat die boeken het onderpand van de door hen geleverde leningen waren, ook om de hoek kijken. Procures heeft de boeken in de winkel twee keer als onderpand opgegeven. Zowel aan het Centraal Boekhuis, als aan de banken. Dat kan natuurlijk niet. En de huisbazen die de afgelopen maanden niet meer betaald zijn, begonnen ondertussen uitzettingsprocedures in gang te zetten, omdat die geen huurpenningen meer ontvingen. Het vertrouwen in Procures is door haar partners logischerwijs opgezegd, omdat ze als vijand behandeld werden. Ook D&D, Free Record Shop en ECI, nu duidelijk is wat het parasitaire verdienmodel van Procures is geweest bij die andere sterfhuisconstructies.
Intern (bij Polare-filiaalhouders die de boeken hebben ingezien) gaat een hardnekkig gerucht, dat Procures en de Polare-directie zichzelf in december 2013, dus vlak voor het faillissement, een half miljoen euro aan bonussen hebben uitgekeerd. Als dat waar is, dan is dat Paulianeus handelen. Bij het Centraal Boekhuis gaat intern het hardnekkige gerucht dat er een groot deel van de kerstomzet mist in de opgegeven cijfers van Polare aan het statistiekbureau, dat dat voor alle boekhandels elke maand meet. Ook dat wekt de suggestie dat er van Paulianeus handelen sprake is van Procures en/of de directie van Polare. De curator zal nog een zware klus krijgen om deze lekken boven tafel te krijgen.
De Raad van Commissarissen die er op zou moeten toezien, dat dit wanbeleid niet plaats kan vinden, blijkt zelf ondertussen bijzonder slecht geinformeerd te zijn. Commissaris Cor Molenaar kende de stand van zaken niet over de vermeende drie ton vertrekpremie van ex-Selexyz-directeur Lely en verstrekte daarover de verkeerde informatie aan de media. Cor Molenaar beweerde in Nieuwsuur dat het Centraal Boekhuis eenzijdig de inkoopprijs bepaalt, terwijl de uitgevers de inkoopprijs bepalen, per klant afzonderlijk. Hoe kan een Commisaris van een bedrijf dat direct 330 mensen in dienst heeft en indirect 750 mensen werken verschaft het hele wezen van het Centraal Boekhuis niet begrepen hebben? Hoe kan een Commissaris functioneren, als hij de basics van de boekenmakrt niet begrijpt, terwijl die bij ieder senior-verkoper op de werkvloer wel van A tot Z bekend is? Hoe kan Polare-directeur Van der Wouw suggereren dat het Centraal Boekhuis een tegenstander is, in plaats de gemeenschap waar Polare zelf een onderdeel van is en waar zij zelfs haar bestaan aan dankt? Zulke mensen zijn toch niet in staat om directie te voeren over zo een belangwekkend bedrijf of in staat de eigenaar van Polare te controleren op mismanagment?
Dit verhaal zal worden vervolgd door de curator vanaf morgen. Dit verhaal krijgt in de media ook nog wel een staartje. Als je alle uitgevers, schrijvers en cartoonisten in de portemonnee raakt op deze wijze, berg je dan maar. Alle journalisten weten wat er met PCM gebeurd is. Dat is er nu ook met Polare aan de hand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten