PvdA geeft anderen de schuld van falen PvdA-beleid

Geen categoriefeb 17 2014, 10:15
Vlak voor de verkiezingen neemt de PvdA ineens afstand van D66 en de VVD. U weet wel: de partijen waar het mee regeert.
Wie naar Pieter Hilhorst, Diederik Samsom en Hans Spekman luistert, zou denken dat de PvdA oppositie voert. De drie sociaal-democratische voormannen vallen de partijen waar hun PvdA toch echt mee samenwerkt keihard af en geven anderen de schuld van de problemen die zij hebben veroorzaakt.
Zo haalde Spekman op het PvdA-congres in Breda op zaterdag uit naar D66 en de VVD. Waar de PVV onderscheid zou maken tussen burgers op grond van hun afkomst, verweet hij de liberalen onderscheid te maken op basis van hun postcode en portemonnee. "D66 wil de helft van de sociale woningbouw in Amsterdam afschaffen!" klaagde Spekman. Daarmee zou de kloof tussen arm en rijk nog breder worden.
Diederik Samsom deed er de volgende dag een schepje bovenop door te beweren dat het centrum van Amsterdam alleen nog voor mensen met geld is, als D66 en de VVD hun zin krijgen.
Nu is de helft van alle woningen in de hoofdstad al sociale huur en als er een partij verantwoordelijk is voor een kloof tussen arme en rijke buurten is het de PvdA wel. Die partij geeft de lage inkomens in Amsterdam een "extraatje" bovenop de huurtoeslag in de vorm van een woonkostenbijdrage en wil de erfpacht verder verhogen, waardoor koopwoningen haast onbetaalbaar worden. Dat middeninkomens het zich niet meer kunnen veroorloven in het centrum van de stad te wonen, is de uitkomst van PvdA-beleid. Toch geeft Samsom doodleuk anderen de schuld. Begrijpt hij echt niet dat zijn eigen partij de middenklasse uit Amsterdam heeft verjaagd? Of probeert hij de kiezer gewoon voor de gek te houden?
Wie de kiezer zonder meer voor de gek houdt, is de blunderende PvdA-wethouder Pieter Hilhorst. Die probeert de aandacht af te leiden van de onder zijn bewind per abuis overgemaakte woonsubsidies (een "extraatje" bovenop een "extraatje"?) en zet in op abstracte verkiezingsthema's als inkomensongelijkheid en preventief fouilleren. Zaterdag voegde hij het strafbaar stellen van de illegaliteit aan het lijstje toe van thema's waar de gemiddelde Amsterdamse kiezer zich waarschijnlijk weinig zorgen om maakt. In het radioprogramma TROS Kamerbreed noemde hij het "een symboolmaatregel die weinig werkt". Hij beloofde dat er in Amsterdam niets verandert als illegaliteit strafbaar wordt.
Is Hilhorst soms vergeten dat zijn eigen PvdA het strafbaar stellen van illegaliteit steunt? De PvdA regeert met de VVD en die regering wordt door D66 overeind gehouden. Maar blijkbaar zijn alleen die twee partijen verantwoordelijk voor het gezamenlijke beleid.
De redenatie zal zijn dat de PvdA zich tegen 'rechts' moet afzetten om te voorkomen dat linkse kiezers overlopen naar de SP. Maar een reden om SP te stemmen is dat die partij, wat je er ook van mag vinden, voet bij stuk houdt en de idealen niet verloochent om maar aan de macht te kunnen komen. Het is de machtsgeilheid van de PvdA waar de ouderwetse linkse kiezer inmiddels genoeg van heeft. De hypocrisie van PvdA'ers als Hilhorst, Samsom en Spekman, die weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van hun eigen beleid, doet die perceptie bepaald geen goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten