Schaamteloos: kabinet blijft overeind door gedoogsteun

Geen categoriefeb 13 2014, 19:00
Zonder gedoogsteun van de 'constructieve drie' was het kabinet allang opgehoepeld.
Het kabinet scheerde deze week langs de rand van de afgrond door de breed gesteunde motie van wantrouwen tegen minister Ronald Plasterk. Maar Plasterk en het kabinet van Mark Rutte konden blijven zitten omdat ChristenUnie en SGP de motie niet steunden. Die twee partijen zijn dus verantwoordelijk voor het instandhouden van het kabinet. En samen met D66 houden ze ook nog eens het kabinet overeind op een heel ander gebied: die van de financiën.
Nu weten we natuurlijk al sinds het sociaal akkoord dat de "constructieve drie" eigenlijk gedoogpartners van Rutte II zijn, maar vandaag werd het plotseling wel heel duidelijk in een brief (pdf) die de premier aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Rutte reageerde in die brief op de vraag van GroenLinks-leider Bram van Ojik hoe ver de samenwerking tussen de twee coalitiepartijen en de drie 'oppositiepartijen' eigenlijk gaat.
Heel ver, zo blijkt nu:

Rutte wijst er wel op dat de begrotingsafspraken een "meerjarige doorwerking" hebben en dat de afspraken ook gelden voor "de zaken die daaruit voortvloeien".

Als er aanpassingen nodig zijn zal de coalitie bij deze partijen aankloppen zonder andere partijen daarbij uit te sluiten.

Onbegrijpelijk dat de drie partijen zich daarvoor laten lenen. Allereerst omdat het kabinet helemaal geen kabinet is dat het verdient om te overleven, en ten tweede omdat de partijen er geen ministerschap of staatssecretariaat voor terugkrijgen. Hoe dom is dat? Het kabinet moet weg of er moet een tussenformatie komen. Dit kabinet wordt nu gesteund door maar liefst drie gedoogpartijen. Da's wel even andere koek vergeleken met het vorige kabinet, dat slechts leunde op één gedoogpartij.
Wat waren de media toen kritisch op die gedoogsteun. Nu hoor je ze er niet meer over. Goed, terug naar de drie 'oppositiepartijen'. D66, ChristenUnie en SGP moeten officieel medeverantwoordelijk worden gemaakt voor het regeringsbeleid, zodat de kiezer ook goed kan zien waar die partijen mee bezig zijn. Nu blijft het bij gerommel in de achterkamertjes. Dus, nogmaals: of het kabinet gaat als een haas naar de Koning of er wordt, na deze onthullende brief van de premier, dit weekend nog een tussenformatie ingelast. Zo voortmodderen is niet alleen belachelijk, het getuigt ook nog eens van een totale minachting naar de burger toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten