Turkije wil compensatie van Israël voor Gazavloot

Geen categoriefeb 04 2014, 15:15
U herinnert het zich vast nog. Mei 2010. Israël dwingt een boot die naar de Gazastrook wil varen, te stoppen. Aan boord ontstaat een gevecht. Bij dit gevecht vallen doden. Turkse doden.
Het conflict tussen Israël en de Arabische landen is een ingewikkeld conflict. Beide partijen maken fouten. De kwade wil van de Palestijnen is echter onmiskenbaar. Organisaties die Joden het licht niet in de ogen gunnen, maken de dienst uit. Met raketten en ander schiettuig probeert men de Israëlische staat klein te krijgen. Vooralsnog met weinig succes.
Deze beschietingen dwingen Israël wel om de Gazastrook af te sluiten van de buitenwereld. Men probeert te voorkomen dat er wapens het gebied worden binnen gesmokkeld. Begrijpelijk. Als je buren maar op één ding uit zijn, en dat is jouw dood, dan moet je er alles aan doen om te voorkomen dat ze de middelen krijgen om dat doel te verwezenlijken. Elke gezonde wereldburger doet dat.
Blokkade
Dat is de reden dat Israël de zee rondom de Gazastrook controleert. Een soort blokkade. In mei 2010 probeerden boten deze blokkade te doorbreken. Bij deze actie was een hulporganisatie betrokken die je rustig kunt bestempelen als goed fout.

Het is bijna vier jaar geleden. Dus nog even de feiten op een rij. De Turkse hulporganisatie IHH, die bij inlichtingendiensten geldt als een instantie die banden heeft met Hamas, al-Qaida en de taliban, stuurde in mei 2010 de Navi Marmara, samen met een handvol andere schepen, naar de kust van de Gazastrook.

Messen
De Turkse regering heeft deze vloot niet tegengehouden. Ondanks de waarschuwingen van Israël. Iedereen wist dat dit kleine landje de vloot zou tegen houden. Als Israël één keer met zich liet sollen, had dat immers grote gevolgen voor de toekomst. De actievoerders zetten toch door. Op filmbeelden is te zien hoe de Israëlische soldaten het schip met de naam 'Mavi Marmara' enteren. Zij worden door de actievoerders aangevallen met messen (zie foto) en stalen pijpen. Men probeert de soldaten in zee te kieperen. Bij de gevechten vallen uiteindelijk negen doden.
Nu wil Turkije een schadevergoeding en men eist dat Israël toegeeft dat deze daad onrechtmatig was. Dat slaat werkelijk waar nergens op. De commissie Turkel heeft de acties van de soldaten op de Mavi Marmara als professioneel en legaal bestempeld. Israël had geen keus. Het handhaven van de blokkade was volgens internationaal recht.
Een schadevergoeding betalen aan Turkije is dan ook waanzin en moet Israël niet doen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten