Waarom Poetin Oekraïne nooit laat vallen

Geen categoriefeb 23 2014, 20:00
7 redenen
In een achtergrondartikel op Bloomberg somt economie-redacteur Peter Coy zeven redenen op waarom de Russische president Poetin Oekraïne nooit zal laten vallen.
Allereerst niet uit trots. Immers, in 2005 noemde Putin het uiteenvallen van de voormalige Sovjet Republieken 'de grootste catastrofe' die Rusland ooit was overkomen. Hij zal dus niet zomaar toestaan dat Oekraïne uit de Russische invloedssfeer verdwijnt. Ten tweede vanwege handelsbelangen. Putin wil dat Oekraïne toetreedt tot de douane unie, samen met Belarus, Kazachstan en -binnenkort- Armenië.Ik schreef al eerder, dat Rusland een machtig drukmiddel heeft: gas.
Een derde reden is een diepgevoelde gemeenschappelijke geschiedenis, die teruggaat tot de 11e en 12e eeuw. Een vierde reden is, dat betwijfeld kan worden of Poetin Oekraïne wel als een echte onafhankelijke staat ziet. Hij zei in 2008 tegen de toenmalige Amerikaanse president George Bush:

“You understand, George, that Ukraine isn’t even a state.” For most of the 900 years preceding independence in 1991, it wasn’t. Parts of what’s now Ukraine were controlled by Poland, Lithuania, the Khanate of Crimea, Austria Hungary, Germany, and of course Russia. In 2009 Putin approvingly quoted a description of Ukraine as “little Russia.”

Een vijfde reden is De Krim. Dat gebied maakte tot 1954 deel uit van Rusland, voordat het werd 'weggegeven' aan sovjet-deelrepubliek Oekraïne en het ligt niet in de rede om te veronderstellen, dat Poetin dit gebied wil opgeven, temeer niet omdat de meerderheid van de bevolking oud Russen zijn. Een zesde reden houdt verband met de vorige en wordt gevormd door de Russische vlootpolitiek. De Russische vloot heeft zijn thuisbasis in de Zwarte Zee. Het ligt om strategische redenen niet voor de hand dat Poetin die wil opgeven.
En tenslotte nog een zevende reden: energiepolitiek. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft vergevorderde plannen om een nieuwe gaspijplijn aan te leggen die via de Zwarte Zee via Bulgarije naar Europa loopt. Gas is voor Rusland een belangrjke bron van inkomsten. Poetin zal niet graag willen dat het gebied waarover zijn leiding loopt in vreemde handen valt.
Kortom, Verhofstadt kan wel hard roepen 'we won', dat moet de komende tijd nog maar blijken. Dit muisje zou nog weleens een (Russisch) staartje kunnen krijgen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten