Blijf met je overheidsvingers van mijn biefstukje af!

Geen categoriemrt 13 2014, 9:00
Gaat de overheid nu ook al bepalen wat ik 's avonds op m'n bord schep? Bemoei je met je eigen zaken, kabinet!
Anno 2014 neemt in onze samenleving de Staat der Nederlanden een belangrijke plaats in. Van zorg en infrastructuur tot energie, wonen en televisie. De overheid regelt zelfs de zwemles van uw kinderen en het openbaar vervoer. Maar het wordt nog mooier: u kunt zelfs uw hele leven lang subsidies en uitkeringen toucheren, en u hoeft daarvoor niet eens buitengewoon zielig te zijn.
De staat is, kortom, overal. In uw huis, in uw auto, in uw portemonnee. Maar het ministerie van Infastructuur en Milieu heeft nog één plek gevonden waar ze nog niet is, maar wel graag wil zijn: op uw bord. Uit De Telegraaf:

Het kabinet adviseert Nederlanders om minder vlees te eten. Ze kunnen beter „flexitariër” worden, stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat betekent dat ze rollades, gehaktballen en andere vleesproducten een paar dagen in de week aan hun neus voorbij zouden moeten laten gaan.

Het ministerie geeft dit eetadvies op de website duurzaamdoen.nl. Dat is een platform waarop tips worden gegeven om groener en duurzamer door het leven te gaan. Het minderen met vlees is een van de mogelijkheden. „Dat bespaart energie en is beter voor het milieu”, aldus het departement van staatssecretaris Mansveld (Milieu).

Sorry, Mansveld, maar waar bemoeit u zich in godsnaam mee? Wat ik 's morgens, 's middags of 's avonds eet is helemaal niet uw zorg. Hoeveel vlees ik consumeer maak ik zelf wel uit. Als volwassen persoon acht ik mijzelf heel wel in staat om die keuze volstrekt zelfstandig te maken. Kortom: of ik duurzamer ga leven is mijn eigen verantwoordelijkheid, niet die van de dwingende overheid. Het is echt heel aanmatigend als de staat met het belerende vingertje gaat vertellen wat de inwoners wel en niet zouden moeten doen.
Vanuit staatsrechtelijk perspectief is deze gang van zaken zelfs een aberratie te noemen: normaalgesproken in een democratie verkiezen de inwoners van een land de regering, die vervolgens min of meer uitvoert wat een meerderheid van het volk wenselijk acht. Het soort zaken zoals geciteerd in bovenstaand bericht, staan daar haaks op: daar moet het volk ineens gaan uitvoeren wat de regering wenselijk acht. Het is echt het omdraaien van bevoegdheden, en het aantrekken van een veels te grote broek aan de kant van de overheid.
Voor wat vanavond weet ik het wel. Ik ga een lekkere vleesschotel eten. Kippenbouten, biefstuk, spare-ribs, shoarma... alles zal de revue passeren. Inderdaad, een waar walhalla aan vlees. En ja, beste Mansveld, u ziet dit goed. Ik leg uw gesubsidieerde belerendheid lekker naast mij neer. U kan lekker het heen-en-weer krijgen met uw oproep tot flexitarisme.. wat die nieuwerwetse onzin ook precies moge behelsen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten