De merkwaardige opmars van D66

Geen categoriemrt 27 2014, 18:59
Het vertrouwen in de Europese Unie neemt af. Toch neemt de steun voor D66 toe.
Collega Michael waarschuwde gisteren al dat de eurofielen van D66 over twee maanden wel eens de meeste Nederlandse zetels in het Europese Parlement zouden kunnen bemachtigen. Tel daar de stemmen op de VVD gerust bij op, want de twee zitten samen in de liberale fractie die onder leiding staat van niemand minder dan überfederalist Guy Verhofstadt. Die heft het liefst morgen de natiestaten nog op om samen in een grote Europese gemeenschap verder te gaan.
Dat willen we natuurlijk niet. En dan bedoel ik niet alleen de lezers van De Dagelijkse Standaard. De meeste Nederlanders zien dat niet zitten, hoewel de peilingen, afhankelijk van hoe de vraag wordt gesteld, nogal variëren.
Vorig jaar zomer vond 44 procent van de Nederlanders dat het met de Europese Unie de verkeerde kant op ging. Slechts 34 procent was positief gestemd over de koers van de EU.
Later dat jaar vond 29 procent van de Nederlanders zelfs dat we helemaal uit de EU zouden moeten stappen. Slechts 13 procent was van mening dat de EU één land moest worden.
Echter, ook maar 12 procent zei het een slechte zaak te vinden dat Nederland überhaupt lid was geworden terwijl 62 procent toch blij was dat Nederland deelt uitmaakt van de EU. Dat was meer dan het Europese gemiddelde van 54 procent.
Eerder dit jaar zei 73 procent dan weer een referendum te willen over verdere machtsoverdracht naar Brussel. Wie zich daar weinig zorgen over maakt, zal toch geen behoefte hebben aan zo'n volksraadpleging?
Bepaald eenduidig is de Nederlander dus niet in zijn opvattingen over de EU, maar vergelijk deze cijfers met die van voor de eurocrisis en dan wordt duidelijk dat het vertrouwen in 'Europa' flink is afgenomen.
Vreemd is dat niet. De Nederlandse belastingbetaler staat inmiddels garant voor schulden in Griekenland en Portugal en heeft moeten bijdragen aan het redden van Spaanse banken terwijl honderdduizenden Nederlanders zonder werk zitten, deels het gevolg van de onrust in de eurozone.
Waar komt dan toch de steun voor D66 vandaan? Zijn dat alleen de hardcore federalisten die blijkbaar geen behoefte hebben aan een eigen staat? Of beseft de gemiddelde D66-sympathisant niet wat de partij in Europa wil?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten