Europa verenigt zich tegen Rusland

Geen categoriemrt 03 2014, 10:17
Er komen vrijwel zeker sancties aan.
Gisteren lieten verscheidene westerse leiders al van zich horen. John Kerry (nou ja, een minister dus), Angela Merkel en ook Barack Obama zelf lieten duidelijk weten dat ze het militaire ingrijpen van Rusland in de Krim onacceptabel vonden.
Hoewel die harde woorden leuk klinken moet het, schreef ik gisteren, daar niet bij blijven. Indien het westen niet ingrijpt zal Poetin er namelijk van overtuigd zijn dat hij kan doen en laten wat hij wil, waardoor andere oost-Europese landen ook op zijn 'inval-lijstje' terecht komen.
Gelukkig lijken Europese landen én de VS dat ook te begrijpen:

Europa probeert vandaag een aanpak te bedenken voor de crisis op de Krim. Rond 13.00 uur komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel samen voor een extra vergadering. Minister Timmermans liet gisteravond weten dat westerse landen economische maatregelen zullen treffen als Rusland zijn militairen niet terugtrekt uit Oekraïne.

Met economische maatregelen bedoelt Timmermans vrijwel zeker dat er geen visas uitgekeerd zullen worden aan bepaalde Russische diplomaten/officials, en dat zelfs hele tegoeden zullen worden bevroren. Dat zou natuurlijk een behoorlijke klap in het gezicht zijn van Ruslands meest invloedrijke zakenmensen en politici.
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft ondertussen aangekondigd dat hij morgen naar Kiev gaat. Ook hij heeft, net als Timmermans, gezegd dat Rusland te maken krijgt met sancties als het zich niet onmiddellijk terugtrekt uit Oekraïne.
Het enige waar het vooralsnog aan ontbreekt is een dreigement van de NAVO om militair in te grijpen als het westen van Oekraïne ook bedreigd wordt. Indien Anders Fogh Rasmussen en John Kerry dat ook duidelijk stellen doet het westen wat ervan kan worden verwacht.
Europe en de VS moeten aan de onderhandelingstafel plaatsnemen met Rusland (terwijl de NAVO tegelijkertijd belangrijke gebieden beschermd in west-Oekraïne) en het volgende eruit proberen te slepen:
1. Rusland moet zich terugtrekken uit de Krim.
2. Er moet een referendum komen in de Krim over de status van de regio. Wil men bij Oekraïne horen? Wil men onafhankelijk worden? Of wil men zich bij Rusland voegen?
3. Ook in het oosten en westen van Oekraïne moet de kiezer gevraagd worden wat hij wil: één land blijven, zich afscheiden, of zich bij een ander (buur-) land voegen.
Vervolgens moeten de verschillende uitslagen in de drie regio's gerespecteerd worden.
Natuurlijk betekent dit dat Oekraïne waarschijnlijk ophoud te bestaan - in ieder geval in zijn huidige vorm - maar het zij zo. Het is toch een behoorlijk kunstmatige staat. Zoiets kun je niet lang in stand houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten