Knettergeert

Geen categoriemrt 14 2014, 11:29
Wilders' uitspraak over "minder Marokkanen" is ordinair racisme; de reactie van Hans Spekman voorspelbaar en hypocriet.
Geert Wilders heeft niets tegen moslims, alleen tegen de islam, liet hij tijdens zijn proces weten. Een idiote uitspraak en overduidelijk een leugen, want zonder moslims is er geen islam. Het zijn niet de koran, de Kaaba in Mekka of de al 1400 jaar dode profeet Mohammed die het leven van de PVV-leider bedreigen, die in Syrië onschuldige burgers de keel doorsnijden of die vrouwen discrimineren, in slavernij houden en genitaal verminken. Dat zijn toch echt moslims.
Nee, niet alle moslims, hoor ik u nu denken en daar heeft u volkomen gelijk in. Hoe een islamiet zijn geloof uitlegt, is een persoonlijke keuze. Islam is een concept of beter gezegd een janboel aan concepten, over de uitleg waarvan nauwelijks consensus bestaat (was dat wel zo, zouden de verschillende stromingen elkaar niet dag in dag uit en met zoveel enthousiasme afslachten) en een concept zonder volgelingen is ongevaarlijk. Niemand maakt zich druk over de oorlogszuchtige aspecten van de religie der Vikingen, simpelweg omdat geen Deen, Zweed of Noor er nog in gelooft.
Nazi’s
Nee, het probleem zit hem niet in de islam, maar in de hoofden van (enkele, sommige, veel – zeg het maar) moslims. Het had Wilders gesierd als hij dat had toegegeven, maar daarmee had hij zijn rechters een reden minder gegeven hem niet te veroordelen. Toch is kritiek hebben op - zelfs een hekel hebben aan - moslims per definitie geen racisme, net zomin als het racisme is nazi’s te haten. Een moslim kiest ervoor zijn geloof aan te hangen; islam als een soort aangeboren of aangeleerde afwijking te beschouwen is op zijn minst uiterst paternalistisch. Wat dan wel racisme is?
Het antwoord is simpel: Wilders’ visie voor de toekomst van Den Haag. “En als het even kan ook wat minder Marokkanen.” Niet minder islam, niet minder moslims, minder Marokkanen. Het eerste lijkt mij bijzonder toe te juichen, het tweede misschien (zolang zij vrijwillig hun geloof de rug toekeren), het laatste is racisme. Anders dan moslim is Marokkaan zijn geen keuze. Je wordt ermee geboren en dankzij de Marokkaanse koning en zijn Blut-und-Boden-wetten ga je er ook mee dood. Het is weinig zinvol hier in te gaan op het vraagstuk van de dubbele nationaliteit omdat het Wilders daar helemaal niet om gaat. Als hij “Marokkanen” zegt, bedoelt hij daar mee iedereen van Marokkaanse afkomst.
Dat betekent dat in Wilders’ utopie van Den Haag ook wijnbareigenaar Elou Akhiat, schrijver Said El Haji, politicus Samira Bouchibti en zelfs diehard-islamcriticus Hafid Bouazza niet welkom zijn. Want ja, deze Mocrohelden zijn dan misschien schoolvoorbeelden van geslaagde integratie, het zijn en blijven Marokkanen en daar willen we er nu eenmaal minder van. Laat staan die duizenden eerlijke, hardwerkende Hagenaren van Marokkaanse afkomst wiens naam u niet kent, maar die nergens schuldig aan zijn dan het bloed dat door hun aderen stroomt. In deze categorie passen overigens ook atheïstische of joodse Nedermarokkanen – Wilders’ Franse bondgenoten zullen trots op hem zijn.
Zuiveringen
Ik ben benieuwd hoe de PVV haar wensdroom van minder Marokkanen in de praktijk wil brengen? Ik neem aan dat het ideaal is dat zij vrijwillig vertrekken, maar waar naartoe? De meeste Marokkaanse Nederlanders hebben inmiddels nooit in het land van hun (groot)ouders gewoond. Marokko is een arm land, corrupt en onvrij, waarom zou je daar in vredesnaam “terug” naar willen verhuizen? Geen oprotpremie weegt op tegen de voordelen van het rijke, vrije Nederland. Zachte dwang dan maar? Wilders wil criminele Marokkanen hun Nederlanderschap afnemen en deporteren, maar dit botst met onze Grondwet en een handvol internationale verdragen. Nog afgezien van het feit dat het moreel verwerpelijk is het gelijkheidsbeginsel – niet voor niets het belangrijkste principe in onze democratische rechtstaat – af te schaffen. En als zachte dwang niet helpt? Dan maar etnische zuiveringen als oplossing van het Marokkanenvraagstuk?
Dat Geert Wilders zich als ordinaire racist ontpopt, is nauwelijks een reden de persen te stoppen. Daarvoor zit dit nieuws teveel in de categorie krantenkoppen “Zon gaat op in Oosten”, “Paus is katholiek” en “Beren schijten in het bos”. Maar wat de PVV-leider niet is, is een domme man. Wat bij mij de vraag doet rijzen, waarom zegt hij zulke dingen? Nu weet ik dat waar het hart vol van is enzovoorts, maar wat denkt Wilders met zo’n uitspraak te bereiken? Meer racisten steviger aan zich binden? Nou Geert, daar hoef je het niet voor te doen, het lijkt mij dat je die niche van het electoraat al stevig in je zak hebt.
Het naar ik aanneem onbedoelde effect van dit soort knetterende hersenscheten is dat een heleboel Nederlandse kiezers die op zich best op een islam- en eurokritische partij zouden willen stemmen, nu nog niet dood in Wilders’ hoek gevonden willen worden. Ik ken ze: hoogopgeleid, seculier, teleurgesteld in de klassieke partijen en bevreesd voor de ongecontroleerde expansie van de Brusselse piovra. Natuurlijke bondgenoten van de PVV, maar wanneer ze in het stemhokje staan (als ze al gaan), worden zij overmand door twijfel en schaamte. Twijfel over de ware motieven van Wilders cum suis en schaamte voor de geur van ranzig racisme die nog steeds – sommigen zeggen: in toenemende mate – om de PVV hangt.
Polen
Diezelfde stank hangt opvallend genoeg opeens ook om de PvdA. Want waar Wilders’ ideeën omtrent Marokkanen op universele afkeuring onder de sociaaldemocraten (en andere weldenkende mensen) kunnen rekenen, komt nu juist de Amsterdamse PvdA met een op een specifieke etnische groep gerichte voorstellen. In een nogal bizar pamflet roepen de hoofdstedelijke socialisten op Polen over de stad te verspreiden, maximaal één per 12 vierkante meter, anders veroorzaken zij maar ruzie, vervuiling op straat, geluidsoverlast en drankproblemen.
U ziet, stigmatiseren van Marokkanen mag niet van de PvdA, maar Polen mogen wel als een soort subhumaan ongedierte worden afgeschilderd. Blijkbaar glipt dit soort voorstellen door de mazen van het sociaaldemocratische racismenet, ik vermoed omdat Polen te blank en niet islamitisch genoeg zijn om zielig te worden gevonden. Het maakt de reacties van sociaaldemocratische kopstukken op Wilders’ Marokkanenuitspraken niet alleen voorspelbaar, maar ook uiterst hypocriet. En à propos dubbele standaard, was er ook niet ooit een enorm rumoer onder de socialisten over dat Polenmeldpunt van de PVV?
Hans Spekman moest braken van Wilders’ uitspraken, liet hij weten. Een leugen natuurlijk, maar goed, van Spekman zijn we als chef doofpot partijvoorzitter niet anders gewend. Want als Spekman echt zo’n zwakke maag heeft, wil ik niet weten wat hij allemaal uitkotste toen bekend raakte dat zijn eigen partij in Rotterdam tot in haar vezels is geïnfiltreerd door de hele schaduwzijde van de Turkse maatschappij (nationalisten, islamisten, maffiosi). En dat PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus de spil in dit web van corruptie en cliëntelisme is. Lekker gebraakt, Hans? Welnee, ook na de spraakmakende uitzending van 1 Vandaag Dossier, liet de PvdA-voorzitter weten hartstikke trots op Karakus te zijn. Misschien moest Spekman wel overgeven toen hij hoorde dat onder toezicht en met goedkeuring van diezelfde Karakus Turks-Nederlandse kinderen in Oliver Twistachtige toestanden worden gehersenspoeld in moskee-internaten? En dat de PvdA deze madrassa’s ook in Amsterdam ruim baan geeft kinderen te indoctrineren met anti-Nederlands, antiwesters en antidemocratisch gedachtegoed? Ik betwijfel het.
Wilders reageerde laconiek op Spekmans braakneigingen: “Het is wel een mooie gelegenheid eens een schone trui aan te trekken.” Deze steek naar de soms twijfelachtige kledingkeuze van de socialistische partijvoorzitter kunt u als humoristisch dan wel kinderachtig uitleggen, al naar gelang wie u politiek een warm hart toedraagt. Maar het gejengel van beide Haagse zwaargewichten doet weinig om het tot ver onder het nulpunt gedaalde aanzien van politici onder de Nederlandse burgers te herstellen. Intussen vraag ik mij af hoeveel Spekman wel niet moet hebben gebraakt toen hij persoonlijk ingreep om PvdA-gemeenteraadslid Bert “de Kroegbaas” van der Roest uit de gevangenis te houden nadat deze 40.000 euro van Utrechtse daklozen had gestolen? De PvdA-voorzitter braakte misschien echt toen hij Geert Wilders’ uitspraak over Marokkanen in Den Haag hoorde, maar heel Nederland kotst van de hypocrisie van Hans Spekman.
Volg Bart Schut op Twitter of Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten