Nog twee decennia, en het CDA is kapot

Geen categoriemrt 19 2014, 20:29
De uitslag van de scholierenverkiezingen moet de partijtop van Buma en Peetoom toch grote zorgen baren.
Gisteren schreef mijn collega Frank hier al even over de Scholierenverkiezingen 2014, welke spectaculair gewonnen zijn door D66. Maar genoeg over D66, want Frank gaat daar ook al uitgebreid op in.
Waar ik eigenlijk voornamelijk op wil wijzen is dat ook PvdA en VVD het behoorlijk deden. En dat is mooi voor die partijen; alhoewel alledrie deze volkspartijen een relatief verouderd electoraat hebben, weten ze nog altijd de jonge kiezer aan te spreken. Dat biedt perspectieven voor zowel de sociaaldemocraten als de liberalen: het betekent dat de kans dat ze over twintig of dertig jaar nog zullen bestaan vrij groot is. Sociaalgeografisch-electoraal bezien zijn beide partijen immers kerngezond. Alleen corruptieschandalen met de omvang van de Italiaanse toestanden van twintig jaar geleden zouden nog roet in het eten kunnen gooien, maar bij een enigszins behouden vaarts mag je stellen dat ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2040 je waarschijnlijk nog wel op PvdA of VVD kan stemmen.
Heel anders ligt dat voor een andere partij: het CDA. Deze partij eindigde niet alleen achter de paarse partijen, maar ook achter GroenLinks. Als de scholieren het voor het zeggen hadden, kregen de christendemocraten slechts 8 of 9 zetels in de Tweede Kamer. En dat is waarschijnlijk ook alleen maar omdat de PVV slechts in twee gemeenten op het scholierenstembiljet stond, want anders was het nog lager geweest.
De uitslagen van de scholierenverkiezingen echoën de uitkomsten van een CBS-onderzoek getiteld "Stemgedrag stemgerechtigden Tweede Kamerverkiezingen 12-09-2012", welke probeerde bloot te leggen welke delen van het electoraat op welke partij stemden. Terwijl partijen als de VVD en de PvdA min of meer gelijkmatig scoren in alle leeftijdscategorieën (18 tot 25, 25 tot 35, 35 tot 45... enzovoort), zien we dat het CDA alleen een grote partij is bij de 65+'ers. In de categorie 25 tot 35 heeft het CDA in 2012 zelfs maar 1% van de stemmen gehaald. Heel erg weinig.
Het CDA moet dus serieus werk maken van verjongen, en anders is het gewoon einde oefening voor de christendemocraten. De 65+'ers hebben immers ingevolge hun leeftijd niet meer de vitaliteit om de partij nog twintig jaar draaiende te houden, en de jongere garde staat nog niet te trappelen om de CDA-vlag van ze over te nemen. Buma en Peetoom hebben dus voorlopig nog voldoende herstelwerkzaamheden uit te voeren, met of zonder sloopkabinet Rutte II.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten