Rechts college in Den Haag blijkt onmogelijk

Geen categoriemrt 13 2014, 17:45
Een links college daarentegen...
Oef, een harde klap voor iedereen in Den Haag die hoopt dat de PvdA na 19 maart eindelijk de biezen pakt: de PVV wordt mogelijk toch niet de grootste partij in Den Haag en alle rechtse partijen samen (met rechts bedoel ik dan alle niet-linkse partijen) halen geen meerderheid en kunnen dus ook geen college vormen samen.
Voor de niet-insiders: in Den Haag zijn 23 zetels nodig voor de meerderheid en PVV, VVD, CU/SGP, De Mos en het CDA, als ze al willen samenwerken, staan op een magere 20 zetels in de derde peiling van TNS/Nipo. De PVV zou nu zelfs één zetel minder halen dan bij de vorige verkiezingen (van acht naar zeven), terwijl de partij van Geert Wilders in vorige peilingen nog op tien zetels stond.
De huidige coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA zou het overigens ook niet redden. En nu komt het. Een links college met enkel linkse partijen is wél mogelijk. Die zou er dan zo uitzien:
In dat geval is D66 de enige niet ultra-linkse partij, dus de kans op een links college is niet bepaald groot. GroenLinks, HSP en SP zullen in de oppositie blijven zitten. De enige resterende optie - omdat de PVV niet met de PvdA in een college gaat zitten, en ook niet met D66 en vice versa - is een breed 'middencollege' van PvdA, VVD, D66, CDA, aangevuld met bijvoorbeeld de partij van Richard de Mos of de fractie van CU/SGP.
Het zou een aanwinst zijn als het college ietsje rechtser wordt, maar het probleem is dat de PvdA in dat geval nog altijd als de grootste partij in het college de lakens uitdeelt. En dat lijkt me nou niet de bedoeling na de verkiezingsnederlaag die de PvdA staat te wachten op 19 maart.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten