Toch maar liever die raket in de voortuin

Geen categoriemrt 02 2014, 11:30
De Russen staan te popelen om zo dichtbij mogelijk bij onze keuken te komen.
Tot een gewapend treffen heeft het zich nog niet kunnen ontwikkelen, maar de Russen zijn het Oekraïense schaakbord alvast zo aan het prepareren, dat er straks in één ruk kan worden doorgestoten naar de hoogste leiding. Waarna deze in een korte en snelle blitz schaakmat gezet kan worden.
Volgens het NRC zijn er al vele wapens van het leger in beslag genomen:

Het Russische leger heeft wapens van het Oekraïense leger in beslag genomen op de Krim. Het aanwezige personeel werd opgeroepen zich achter de “legitieme” leiders van het schiereiland te scharen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het Russische nieuwsagentschap Interfax.

En ook kritieke punten in de militaire infrastructuur, zoals radarstations, worden op bevel van Poetin alvast in Russische handen veiliggesteld:

Op de Krim zijn Russische militairen een Oekraïens radarstation en een trainingscentrum van de Oekraïense marine binnengevallen.

Een slimme zet van Poetin, die laat zien dat hij sinds zijn oorlog met Georgië aan militair inzicht gewonnen heeft. Militair geweld is immers duur en kan je het best zo sporadisch mogelijk inzetten. Als je de tegenstander dan al kan ontwapenen vóórdat hij kogels op je begint af te vuren kan je een stuk grond gewoon zonder slag of stoot inlijven. Al ware het een Anschluss.
En Rusland is door diens tactische opereren straks met Oekraïne stevig in handen opnieuw een stapje dichterbij het heroveren van een positie als wereldmacht. Aangezien we te maken hebben met een meedogenloos, dictatoriaal en agressief geleid maffiaregime levert dit ons, het Westen, geen enkele vorm van winst op.
Nee, het is echt bizar dat de NAVO zo ontzettend traag reageert. Al enkele dagen is duidelijk dat Poetin uit is op groot militair machtsvertoon. Pas vanmiddag komt het transatlantische bondgenootschap eens bijeen om rustig te kijken naar hoe de vlag erbij hangt.
Deze labbekakkerigheid kan ons nog wel eens duur komen te staan. Het Westen moet veel minder reactionair, en veel meer pro-actief optreden. Onze positie op de globale pikorde staat op het spel - niets meer of niets minder. Wat betreft de Russen is dan maar één adagium bruikbaar. Ook al is de Koude Oorlog voorbij, toch zie ik liever een raket in de voortuin dan een Rus in de keuken. Militaire dreiging is immers de enige taal die in Moskou begrepen wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten