Waarom ik lid ben van LP en Artikel 50

Geen categoriemrt 16 2014, 16:29
Tijd om op je strepen te staan en vast te houden aan je principes.
Eerder deze week heb ik besloten om, naast mijn lidmaatschap van de Libertarische Partij, ook lid te worden van Artikel 50. Dat is de nieuwe club van Daniël van der Stoep.
Hoewel ik even getwijfeld heb over het lidmaatschap van A50 heb ik de knoop uiteindelijk toch doorgehakt. Dit omdat:
a) Gerton van Unnik tegenwoordig betrokken is bij die partij'
b) Alexander Sassen van Elsloo op plek nummer twee op de Europese lijst staat;
c) A50 een echt klassiek-liberaal alternatief is (in Europa);
d) én de partij samenwerkt met Nigel Farage. Een stem voor Artikel 50 is feitelijk een stem op UKIP.
In september 2012 was ik al lid geworden van die andere écht liberale partij (hoewel die, omdat er anarcho-kapitalisten bij betrokken zijn, een stuk verder gaat dan Artikel 50) te weten de Libertarische Partij. Dit deed ik niet alleen omdat ik de VVD niet langer vertrouwde, maar ook omdat ik door begon te krijgen dat het nu belangrijker dan ooit is om vast te houden aan je principes.
In het Nederlandse systeem moeten er uiteindelijk altijd compromissen worden gesloten, maar de manier waarop kan nogal verschillen. Zo kun je een 'compromis' sluiten door in plaats van een belastingverlaging akkoord te gaan met een kleine belastingverhoging, maar ook in plaats van een forse belastingverlaging af te dwingen, in te stemmen met een iets minder indrukwekkende verlaging. Het eerste is de manier van de VVD, het tweede van de Libertarische Partij.
De VVD ziet daarbij af van haar principes, de LP blijft daar juist trouw aan. Tenminste, dat zou die partij doen als zij onderdeel vormt van een coalitie, hetzij lokaal, hetzij landelijk.
Natuurlijk besef ik dat beide partijen nog geen raadszetels of kamerzetels hebben. En ja, ze zijn klein en hebben veel minder geld te spenderen dan alle andere partijen. Dat klopt allemaal. Daar staat tegenover dat kleine partijen groot kunnen worden. Vraag maar aan D66, SP en de PVV.
Zowel de LP als Artikel 50 worden gerund door mensen met principes, passie voor vrijheid, en overtuiging; iets waar het op dit moment nogal aan ontbreekt in Den Haag (en gemeenteraden, én het Europees parlement). Dat is waarom ik beide partijen steun en hoop dat ze bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen successen boeken.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen doet Artikel 50 mee in Dongeradeel, Neerijnen, Roermond en Weesp. De LP probeert raadszetels te bemachtigen in Amsterdam, Almelo, Arnhem, Den Haag, Flevoland, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Leiden, Rotterdam en Utrecht. A50 kopman Daniël van der Stoep heeft zijn achterban opgeroepen op de LP te stemmen in gemeenten waar Artikel 50 niet meedoet.
Alleen Artikel 50 doet mee aan de Europese verkiezingen. De LP wilde zich daar oorspronkelijk ook mee bemoeien, maar dat plan is in de ijskast gezet..
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten