Apekool, steenkool en Russische braadpannen

Geen categorieapr 23 2014, 16:30
Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.
Wat zou het verband tussen die drie kunnen zijn? Doordat de redders van deze planeet hun ziel verkopen aan de eco–versie van Mephistopheles, in de gedaante van de AGW–hypothese ('Anthropogenic Global Warming'; door de mens veroorzaakte opwarming), wordt dit verband in al zijn geledingen blootgelegd.
Steenkool bestaat uit heel oude geplette planten en brandt prima, al komt er wel nare rommel vrij bij dat verbranden. Olie overigens bestaat ook uit geplette plantjes, maar dan in vloeibare vorm. En oh ja, er komt ook CO2 bij het verbranden vrij. Ene Arrhenius opperde meer dan een eeuw geleden de gedachte dat door meer CO2 ook de temperatuur zou stijgen. Al Gore vond dit wel een lucratief idee. Om dit te kracht bij te zetten maakte hij een film, die 35 wetenschappelijke missers bevatte, waarin hij een ware Doos van Pandora aan catastrofes opende.
Overstromingen, droogte, bosbranden, vloedgolven, misoogsten, massa-extinctie, je kon het zo gek niet bedenken; de Tien Plagen van Egypte waren hiermee vergeleken een dagje uit in de Efteling. Maar hij was wel zo zakelijk om, net als Pandora, maar dan via zijn PR-professionals, hoop te bieden als laatste redding. ‘Komt allen tot mij, want ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’. Zoiets. Daarom vonden zijn volgelingen dat we geen geplette plantjes meer mogen verbranden, want dan krijgt de aarde koorts. Zij bedachten een meesterplan om de aarde van koorts en ander ongerief te verlossen: De Duurzame Transitie (DDT). Maar ja, nu nog die onwetende burger / belastingbetaler die niet snapt wat hij of zij aanricht met het eten van een biefstukje, behaaglijke warmte in huis, een autotochtje met de kinders naar de Apenheul en weet ik wat al niet meer, terwijl Moeder Aarde onder de wol ligt te rillen van de koorts. Kortom, reden om eco-zendelingen over de aarde te laten uitzwermen.
Professioneel strooien zij met kantelpunten om de politiek en kindertjes op school een schuldcomplex aan te praten waar de Erfzonde niks bij is. Zij verzonnen er ‘overtuigende’ argumenten bij: gratis en schone energie, dolgelukkige ijsbeertjes, Moeder Aarde weer fris en fruitig uit de klamme lappen en Poetin met zijn gas voor joker. Kortom, alle gelikte PR-apekool die je maar kunt bedenken als je een mythe wilt uitventen.
Toen het bewijs voor die AGW-hypothese maar niet gevonden werd, verzonnen ze de hockeystickgrafiek, een frauduleus geval dat later grondig is weerlegd. In extase verzamelden echteralle eco-evangelisten zich in Kyoto waar de hogepriesters van het IPCC de 20% CO2-reductiedoelstelling voor 2020 afkondigde: ‘Gaat heen en zondigt niet meer. Offert € 1 miljard per dag aan het Eco Industrieel Complex en u zult het Rijk der Eco-hemelen beërven.’
Waar die 20% op gebaseerd was? Geen idee. Planeconomie, daar doet mij dit aan denken en aan die fabriek van bak- en braadpannen in Dnjepropetrovsk in de voormalige Sovjet-Unie. U weet wel, die gietijzeren gevallen waarvoor je een halve sumoworstelaar moet zijn om ze te tillen en inbrekers mee het huis uit kunt meppen. Nu dan, de directeur kreeg opdracht om de productie met 20% te verhogen. Voor hem geen probleem, want hij werd uitbetaald per kilogram. De vraag deed er niet toe. Dus kocht hij meer ijzer in, maakte de pannen 20% dikker, haalde zijn doelstelling en kreeg een lintje. Het kostte meer grondstof, meer brandstof en meer gas om uiteindelijk de piepers gaar te krijgen. Kijk, zo werkt ook de klimaatdoelstelling met energietransitie in het kielzog. Het Marxisme was al dood bij de geboorte, maar het was hem nog niet aangezegd, net als nu bij het klimaat- en energiebeleid het geval is.
En dus regende het plannen die alles paradijselijk zouden maken. Desertec (thans ter ziele): Europa krijgt zonnestroom uit de Sahara. Noord–Afrika, politiek hartstikke stabiele regio. Echt een vooruitgang vergeleken bij de afhankelijkheid van de Golfregio en Poetin! Het Nationale Energieakkoord dat onder de bezielende leiding van Ed Nijpels een hoogtepunt van verspilling in de menselijke geschiedenis zal moeten worden. Maakt je in een ommezien onafhankelijk van Russisch gas zoals Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) pas nog op het Noordwijkse strand vol verve betoogde om de zielen van verontruste kustbewoners te winnen. Leer mij de Noordwijkers kennen! Tja, als je maar wilt waait het altijd genoeg, wordt het nooit donker, is het altijd onbewolkt, wordt het geen winter meer met de donkere dagen en valt er nooit meer sneeuw op de zonnepanelen. Zo valt tussen de regels door te lezen in het laatste rapport van Urgenda (Marjan Minnesma): Rapport 2030. Positief denken heet dit toch? Apekool, dat is het.
Nu de DDT zoals de Energiewende, inmiddels krachtig om zich heen begint te grijpen, behoeft het geen verbazing dat duurzaam West–Europa stilaan, om niet te zeggen stiekem, de grootste afnemer van Amerikaans steenkool is geworden, want die hebben nu schaliegas. Het moet gezegd worden: de afhankelijkheid van Russisch gas wordt verruild voor Amerikaans steenkolen Heeft Liesbeth toch gelijk gekregen. Zou daarom Poetin wel brood zien in de Oekraïense kolen? Zou mij geen steek verbazen, want hij is een uitmuntend schaker met perfect gevoel voor de realiteit waar het Europese klimaatbeleid zich verliest in postmoderne bespiegelingen. Gas is door het planeconomische subsidiebeleid op kosten van de belastingbetaler inmiddels uit de markt gedrukt. Kernenergie en schaliegas zijn door het maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen van de milieubeweging zodanig gedemoniseerd dat die even ver weg lijken als kernfusie. Dankzij dit maatschappelijk verantwoord ondernemen onder de bezielende leiding van coryfeeën als Liesbeth van Tongeren, Marjan Minnesma, Ed Nijpels en al die anderen uit de wereld van het Eco Industrieel Complex, is de CO2-emissie in Duitsland 2 tot 3% per jaar hoger dan voorheen, staan er plannen op stapel voor de bouw van ettelijke kolencentrales en neemt de energiearmoede hand over hand toe.
Gratis schone energie werd ons toch beloofd? Ik ben geen geschoolde zielenknijper, maar ik denk toch wel hard aan cognitieve dissonantie en zoiets als losgeraakt van de realiteit, een symptoom van schizofrenie. De energierekening van de burger/belastingbetaler zal oplopen tot €100/maand extra rond 2020 en daarna versneld stijgen. Gratis energie? De luchtvervuiling door fijnstof, kwik, arseen en radioactieve deeltjes uit kolenverbranding zal onvermijdelijk toenemen. Schone energie? En laten we de vertrouwde CO2 niet vergeten, maar deze is geen luchtvervuiling, net zo min als zuurstof en stikstof; wel goed voor plantengroei en dus de voedselproductie. Heeft men toch iets goeds bereikt!
Looft den Heer en geef de steenkolen door, zullen we maar zeggen, want zo verkoop je je ziel zonder je schuldig te voelen.
Aldus Jeroen Hetzler.
Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten